09:23 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Giant US flag screened alongside Israel's national flag by the Jerusalem municipality on the walls of the old city

  Reacții teribile - Trump a revoltat întreaga lume - și Londra e împotrivă!

  © AFP 2019 / Ahmad GHARABLI
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  44170

  Angela Merkel se opune lui Trump, iar Theresa May declară deschis - „Nu suntem de acord cu decizia americană"

  BUCUREȘTI, 7 dec — Sputnik, D.D. Aseară, președintele Donald Trump a luat o decizie într-un caz extrem de sensibil — recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Cu acest prilej, SUA ăși vor muta amabasada de la Tel Aviv, în orașul sfânt.

  În primul rând două mari puteri europene, Germania şi Marea Britanie au declarat că nu susţin decizia lui Trump.

  "Statutul Ierusalimului trebuie soluţionat în cadrul formulei a două state", a declarat cancelarul german Angela Merkel, motivând astfel opoziția Berlinului la decizia americană.

  La rândul său, Theresa May, a obiectat și asupra momentului ales, dar și asupra faptului că nu existî încă un acord între Israel și Autoritatea Palestiniană.

  "Statutul Ierusalimului trebuie stabilit în urma unui acord negociat între israelieni şi palestinieni", a spus May, care a precizat că "Ierusalimul trebuie să fie în cele din urmă capitala comună a statelor israelian şi palestinian, Ierusalimul de Est face parte din teritoriile palestiniene ocupate".

  Principalul aliat al SUA, Marea Britanie își va păstra ambasada la Tel Aviv. „Nu suntem de acord cu decizia americană de a transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală israeliană", a conclis May, care a mai subliniat că decizia SUA "nu este de niciun ajutor pentru perspectivele păcii în regiune".

  Pe de altă parte, opt țări au cerut imediat după decizia lui Trump o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

  În urma demersului Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cel mai probabil mâine va avea loc reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

  Reamintim că țările musulmane se opun categoric deciziei de mutare a capitalei Israelului în Ierusalim, iar țări de pe întregul mapamond consideră că decizia americană distruge orice tentativă de pace în regiune. 

  Tematic

  Franța: Emmanuel Macron, despre mișcarea lui Trump cu Ierusalimul - „Regretabil”
  Ierusalimul, capitală a Israelului? Consultații la vârf și proteste vehemente
  Moscova este îngrijorată de o posibilă decizie a SUA în legătură cu Ierusalimul
  Tagurile:
  revoltă, Ambasada SUA, capitală, Ierusalim, Angela Merkel, Theresa May, Donald Trump, Palestina, Israel
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei