19:33 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Klaus Iohannis

  Cristoiu: de ce Iohannis nu e Putin, iar Biserica nu-și recunoaște martirii?

  © Facebook / Klaus Iohannis
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (199)
  58970

  De ce Klaus Iohannis nu este un Vladimir Putin, iar Biserica Ortodoxă Română evită subiectul canonizării martirilor din închisorile comuniste, se întreabă jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu

  BUCUREȘTI, 13 dec — Sputnik, Octavian Racu. Jurnalistul și analistul politic, Ion Cristoiu, se întreabă în unul din articolele sale, de ce Klaus Iohannis nu este un Vladimir Putin, făcând o paralelă între modul în care au fost organizate evenimentele festive din octombrie, la care a participat Patriarhul rus Kirill și vizita Patriarhului român Daniel la Moscova. Autorul încearcă să scoată în evidență detaliile și nuanțele dintre evenimentele festive de la București și Moscova, care au avut același subiect: prigoana creștinilor în perioada comunistă.

  Mai întâi de toate, acesta observă că fără vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, în calitate de reprezentant al unei biserici care a avut de suferit de pe urma persecuțiilor în perioada regimului comunist, "toate manifestațiile de la București ar fi fost lipsite de relevanță". Într-adevăr, vizita Patriarhului rus a avut o rezonanță destul de mare în presa românească, chiar dacă de obicei jurnaliștii sunt insensibili, în cele mai dese cazuri, la evenimente cu tentă religioasă.

  Cristoiu subliniază faptul că Patriarhul Daniel a vorbit la Soborul Arhieresc de la Moscova despre faptul că BOR "și-a făcut un obiectiv din comemorarea celor care au avut de suferit pentru credința lor în anii comunismului ateu".

  Totuși merită de menționat că anul 2017 nu a fost declarat explicit un an dedicat martirilor creștini din perioada comunistă, ci anul "apărătorilor ortodoxiei", una din figurile centrale fiind Patriarhul Justinian. În același timp, subiectul martirilor pentru credință, care au avut de suferit în închisori, continuă să fie un subiect tabu chiar și pentru Biserică din motive lesne de înțeles: o bună parte a martirologiu are un CV politic prea "indezirabil" și prea "incomod", chiar dacă în astfel de chestiuni puțin contează pozițiile politice exprimate în tinerețe.

  Desigur, Cristoriu cunoaște foarte bine răspunsul, cu toate acestea se întreabă de ce românii nu au canonizat niciun martir, în timp ce rușii au peste 2500 de sfinți sacrificați de „balaurul roșu".

  „Dacă Biserica Ortodoxă Română a fost prigonită în comunism cum se face că în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă are peste 2500 de Sfinți Martiri dintre cei care au suferit pentru credința lor, Biserica Ortodoxă Română nu are niciunul?", se întreabă Cristoiu, lăsându-și cititorul să răspundă.

  Nu au trecut pe neobservate de autori  și gesturile, pe care le consideră "majore" ale președintelui rus, Vladimir Putin, în timpul evenimentelor festive de la Moscova: discursul rostit la deschiderea Sfântului Sinod Arhieresc din 29 noiembrie, prezența la ședința din 1 decembrie a Soborului și întâlnirea la reședința din Novo Ogariovo cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe, printre care s-a aflat și Patriarhul Daniel.

  Revenind la evenimentele de la București, Cristoiu se întreabă de ce șeful statului român a evitat să fac un gest similar față de un eveniment care are un caracter nu doar religios, dar și istoric pentru toți românii.

  "Președintele României n-a făcut niciun gest față de manifestările similare organizate de Biserica Ortodoxă Română. De ce oare?", se întreabă Cristoiu, provocând din nou cititorul să-și caute răspunsul.

  Тема:
  Klaus Iohannis (199)

  Tematic

  Mesajul integral al lui Putin la cina la care a participat și Patriarhul Daniel
  Vladimir Putin, la aceeași masă cu Patriarhul Daniel. Mesajul președintelui rus
  Patriarhul Daniel a participat la Liturghia de la Catedrala Hristos Mântuitorul
  Vladimir Putin se va întâlni luni cu Patriarhul Daniel la Moscova
  Despre ce au discutat duminică Patriarhii Daniel și Kirill la Moscova
  Patriarhii Daniel și Kirill vor sluji luni împreună la Moscova (VIDEO)
  Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Moscova: Ierarhi români și ruși
  Patriarhul Daniel în Rusia: Comuniune frățească și coresponsabilitate misionară
  Patriarhul Kirill a remarcat importanța vizitei lui Putin la Sinodul Arhieresc
  Iarna patriarhului: ce garanții a obținut Robert Mugabe în schimbul demisiei
  Ce a discutat Igor Dodon cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi
  Patriarhul Kirill: este vizibil cu ochiul liber că se apropie sfârșitului lumii
  Patriarhul Kirill la Sinodul BOR: Nu poţi construi o societate fără Dumnezeu
  Despre ce au discutat patriarhii Daniel și Kirill cu ușile închise
  Patriarhul Kirill: „Domnul să apere pământul și poporul românesc”
  Patriarhul rus Kirill participă la hramul Bucureștiului
  Celebru jurnalist, mesaj extraodinar despre vizita Patriarhului Kirill
  Primele declarații ale Patriarhului Kirill la intrarea în România
  Patriarhul rus Kiril a ajuns la București
  Tagurile:
  Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă, Klaus Iohannis, Vladimir Putin, Moscova, Rusia, București, România


  Știrile Zilei