18:10 14 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.16
 • USD17.03
 • RUB0.25
 • RON4.11
 • UAH0.61
  Explozie nucleară

  Un strateg nuclear a povestit cum va fi distrusă omenirea

  © Flickr/ International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  38030

  Un analist militar american a povestit cum va dispărea omenirea din cauza armelor nucleare

  BUCUREȘTI, 17 dec — Sputnik. Analistul militar american, Daniel Ellsberg, a povestit despre posibilile cause a celui de-al treilea război mondial în lucrarea sa Mașina Judecății de apoi: mărturiile unui strateg militar. O recenzie la această carte a fost publicată în San Francisco Chronicle.

  Un conflict de proporții ar putea fi provocat de defecțiunile tehnicii electronice, un mesaj fals în presă sau o comandă nechibzuită, consideră expertul. Spre exemplu, știrile false despre un atentat la Washington sau Moscova ar putea deveni un pretext pentru o confruntare nucleară, consideră el.

  În același timp, Ellsberg subliniază că marile puteri nucleare dețin un potential mult mai distrugător decât este necesar. Potrivit lui, un conflict de proporții ar putea nimici milioane de oameni în câteva zile și să ducă la distrugerea omenirii.

  Temerile expertului sunt provocate și de atitudinea conducerii americane față de armele de distrugere în masa. Suntem unica țară din lume care crede că a învins într-un război datorită armelor de distrugere în masa, bombe incendiare și nucleare, scrie Ellsbert despre SUA. Suntem unicii care crede că toate aceste lucruri sunt justificate. O astfel de atitudine este una periculoasă, consideră el.

  La sfârșitul cărții, Ellberg oferă câteva recomandări în ceea ce privește prevenirea unui conflict mondial: SUA nu trebuie să declanșeze un război, să nu utilizeze primele armele nucleare și să lichideze component terestră a triadei nucleare. Ellsberg nu este sigur dacă acest lucru se va întâmpla, însă este nevoie de un lobby în favoarea acestei initiative. Nu e de glumit cu armele nucleare, concluzionează expertul, și acest lucru este valabil nu doar pentru liderii nebuni ai lumii a treia.

  Analistul militar american, Deniel Ellsberg, s-a născut în 1931. În 1959, acesta și-a început activitatea în RAND, unde se ocupa cu problemele strategiei nucleare ale SUA. Ellbserg a lucrat asupra elaborării unui raport secret despre relațiile americano-vietnameze, cunoscut drept Hârtiile Pentagonului. Având o poziție critică față de acțiunile americanilor în Vietnam, acesta a transmis în 1971 raportul publicației The New York Times, fapt pentru care risca să fie condamnat la 115 ani închisoare. Cu toate acestea, Ellsberg a fost achitat. Expertul susțin activitatea lui Julian Assange și a site-ului Wikileaks.

  Tematic

  Cinci regiuni care ar putea provoca ce de-al treilea război mondial în 2018
  Profețiile lui Nostradamus pentru 2018: un război mondial și crahul Israelului
  AVERTIZARE NASA: Pericol pentru Terra mai grav decât un Razboi Mondial
  Friedman numește părțile beligerante în cel de-al Treilea Război Mondial
  Al treilea război mondial? Țintele Coreei de Nord în cazul intervenției SUA
  Studiu sociologic: cel de-al treilea război mondial e iminent
  Tagurile:
  cel de-al treilea război mondial, arme nucleare, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei