12:13 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  6438263

  "Parlamentul este expresia cetăţeanului legiuitor - în numele cetăţenilor care ne-au ales, avem datoria să legiferăm fără teamă şi în mod transparent"

  BUCUREȘTI, 20 dec — Sputnik, Evan Răutu. Ultima perioadă a fost marcată de revenirea în forță a primei puteri a statului, Legislativul. Iar protagoniștii au fost liderii PSD în frunte cu Liviu Dragnea, mai discret, manevrând în interiorul principalului partid, și președintele ALDE Călin Tăriceanu, ieșind decisiv cu declarații extrem de tranșante, fără drept de apel.

  Aceasta s-a întâmplat în cazul controversatului mesaj trimis de Departamentul de Stat al SUA, la fel se întâmplă și acum, odată cu votul dat de Senat pentru legile Justiției — Senatul fiind camera decizională.

  "Parlamentul este expresia cetăţeanului legiuitor — în numele cetăţenilor care ne-au ales, avem datoria să legiferăm fără teamă şi în mod transparent", a spus Tăriceanu, care a completat — "și avem în indiviziune obligaţia de a institui domnia legii inclusiv asupra celor care o aplică".

  Cu alte cuvinte, președintele Senatului nu doar anunță fermitate în privința poziției adoptate prin vot, dar că și intenționează să impună și deci să urmărească aplicarea legii de către cei care au această datorie.

  Tăriceanu transmite un mesaj pentru cei ce se gândesc să facă presiuni — poate chiar și un avertisment pentru președintele Iohannis — "Legea trebuie făcută exclusiv în Parlament — să nu ezităm să o facem". În plus, Tăriceanu dezvăluie într-o frază întreaga pledoarie contra celor care doresc să împiedice adoptarea modificărilor din Justiție de către Parlament.

  "Să nu ne lăsăm intimidaţi de zgomotul ameninţător pe care-l fac cei pe cale de a-şi pierde privilegiile, cei care au interpretat independenţa şi imparţialitatea ca pe un mandat de a transforma sistemul judiciar într-o zonă rezervată iniţiaţilor, în care sunt posibile toate abuzurile, ilegalităţile şi manipulările pentru că nimeni n-ar avea dreptul să judece comportamentul şi deciziile magistraţilor ce n-ar avea de dat socoteală nimănui pentru felul în care aplică legea", a spus Tăriceanu.

  Legea, într-un stat de drept autentic, "nu trebuie pervertită de practicile discreţionare ale organelor judiciare, nu trebuie lăsată la latitudinea acestora", a mai precizat președintele Senatului.

  Călin Popescu Tăriceanu a punctat și ceea ce înseamnă stat de drept, pentru a îndepărta confuziile promovate prin presiunile celor definiți mai sus.

  "România va fi cu adevărat un stat de drept atunci când va avea un sistem de drept stabil, transparent, predictibil, materializat într-un sistem judiciar independent, servit de funcţionari calificaţi profesional pentru a aplica legile cu imparţialitate şi în respectul drepturilor omului, aşa cum sunt formulate în instrumentele juridice europene şi internaţionale".

  În fine, în privința cetățeanului, ei bine votul său are valoare doar într-un stat de drept, în care instituția care asigură cea mai înaltă formă de reprezentare a acestuia, Parlamentul, rămâne "instanţa supremă de reprezentare a cetăţenilor".

  "Într-o democraţie ce-şi merită numele, cetăţeanul este judecătorul suprem. Politicienii, administratorii şi magistraţii sunt toţi în serviciul lui şi trebuie să admită că este obligatoriu ca activitatea lor să fie analizată, evaluată şi eventual sancţionată. Iar Parlamentul este instanţa supremă de reprezentare a cetăţenilor".

  Am reprodus câteva fragmente din declarația președintelui Senatului, un act politic ce merită citit integral.

  Tematic

  Profesorul Tăriceanu, lecție pentru protestatari: "Puneți mâna pe carte"
  Rezultat clar: Sprijin total pentru acțiunea Dragnea - Tăriceanu
  Lovitură: Tăriceanu îi dă o lecție de zile mari lui Iohannis
  Tăriceanu dă de pământ cu ambasadorii marilor puteri!
  Tagurile:
  Președinte, Opozanți, Avertisment, Calin Popescu Tăriceanu, România

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   27
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   105
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   236