06:11 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  33021

  Un editorial publicat în Financial Times include România, Polonia, Ungaria și Bulgaria într-un grup de state care subminează valorile europene

  BUCUREȘTI, 21 dec — Sputnik. România este pusă la zid alături de Bulgaria, Ungaria și Polonia într-un editorial publicat în Financial Times. Autorul, Tony Barber, susține că aceste state "subminează normele democratice, fac prea puțin pentru combaterea corupției și amenință independența justiției".

  Comentând, în mod special, situația în jurul Poloniei, editorialistul consideră că în "conflictul dintre Varșovia și Bruxelles se află în joc credibilitatea Comisiei Europene". Dacă Polonia, scrie Barber, nu va ceda în următoarele trei luni insistențelor Comisiei Europene, "această dispută ar putea avea consecințe dezastruoase pentru unitatea UE".

  „În cazul în care o țară se opune statului de drept, întregul sistem de încredere și principii comune, care stau la baza integrării în UE, va avea de suferit", scrie Barber.

  Potrivit lui în spatele disputei dintre Polonia și UE se află un conflict profund între Est și Vest, iar aceste tensiuni sunt amplificate de subiecte precum criza refugiaților, care nuanțează probleme legate de identitatea națională, suveranitate și atitudinea față de islam.

  Potrivit lui Barber, următorul conflict va viza bugetul UE pentru 2021-2017. Popoarele estice beneficiază în cea mai mare măsură de fondurile pentru dezvoltare regională din bugetul 2014-2020. Una din țările recipiente de sume considerabile din aceste fonduri este Polonia.

  Pe de altă parte, Germania și alte state consideră că fondurile din bugetul comunitar ar trebuie să fie alocate în dependență de nivelul de respectare a valorilor UE.

  În opinia editorialistului FT, aceste amenințări ar putea alarma Polonia mai puțin decât se așteaptă vesticii. Noul prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că ar prefera să scape de economia de subvenții a UE.

  În același timp, Barber consideră că Polonia ar putea fenta inițiativa Bruxellesului de lipsire a Varșoviei de dreptul de vot în Consiliul European cu ajutorul unui veto al Budapestei. Cu toate acestea, tensiunile dintre Europa de Est și Vest vor continua.

  Tematic

  Fost ministru polonez de Externe: Polonia ar putea părăsi UE
  Putin are dreptate: bazele din România și Polonia - încălcarea Tratatului INF
  Sancțiunile împotriva Poloniei, un act de răzbunare a Comisiei Europene
  UE lansează un proces de cenzură fără precedent împotriva Poloniei
  Tagurile:
  normele democratice, justiție, Tony Barber, Polonia, Uniunea Europeană, Ungaria, Bulgaria, România


  Știrile Zilei