16:51 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Casa Albă

  Laureat al premiului Nobel: Rusia și China vor substitui SUA

  © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  25040

  Laureatul premiului Nobel pentru literatură Mario Vargas Llosa consideră că haosul de la Casa Albă va permite Rusiei și Chinei să ocupe spațiul gol lăsat de Statele Unite în perioada mandatului lui Trump

  BUCUREȘTI, 22 ian — Sputnik. Laureatul premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa, a evocat sărăcirea politică și intelectuală a SUA în perioada administrației președintelui Donald Trump. Într-un articol semnat de acesta în ziarul El Pais, dedicat cărții jurnalistului american: „Foc și furie: În interiorul Casei Albe lui Trump", avertizează că de această situație ar putea profita Rusia și China.

  Vargas Llosa consideră că dacă am porni de la conținutul lucrării, administrația președintelui este compusă din politicianiști, inculți și intriganți, care se luptă pentru locurile oferite de „zeitatea supremă Donald Trump".

  "Haosul în echipa președintelui a produs urmări catastrofale în lume și în politica internă", consideră autorul articolului.

  Scriitorul îl numește pe Trump „cel mai prost personaj", care, "se pare, nu a citit nicio carte în viața sa". Vargas Llosa este surprins  de faptul că una din primele dispoziții ale noului președinte viza instalarea unor noi televizoare în Casa Albă. În afară de aceasta, laureatul premiului Nobel a ironizat pe seama dietei lui Trump, care constă din apă cu gaz și hamburgeri.

  Chiar dacă tabloul descris de Michael Wolf este unul caricatural și exagerat, iar lecturarea cărții lui e o pierdere de timp, din nefericire, în perioada mandatului lui Trump au avut loc astfel de cazuri.

  „Probabil, în întreaga lor istorie, SUA nu au fost atât de sărace în plan politic și intelectual precum în actuala administrație", scrie Vargas Llosa.

  „Consecințele sunt predictibile: China și Rusia vor ocupa pozițiile părăsite de SUA, reușit să obțină o influență în țările din lumea a treia și în unele state din Europa de Est. Probabil, acest proces nu va putea fi oprit", rezumă Vargas Llosa.

  „Foc și furie: În interiorul Casei Albe lui Trump", de Michael Wolff, a fost lansată în ianuarie și a devenit un best-seller în SUA. În carte, în special, se spune că Donald Trump nu credea că va ajunge președinte al SUA, soția sa Melania era șocată de perspectiva de a deveni prima doamnă, iar unii consilierii a lui Trump a fost îngrijorați de sănătatea psihică a președintelui. Casa Albă a criticat conținutul cărții, iar avocatul lui Trump a expediat autorului o scrisoare în care cere oprirea publicării acesteia.

  Mario Vargas Llosa este un clasic al literaturii universale, este unul din creatorii boomului în proza latino-americană, alături de Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Gabriel García Márquez.

  Tematic

  Mesaj din China: „Dacă gândurile voastre ar fi gloanțe, România ar fi pustie”
  China: Noua Strategie de apărare a SUA este o mostră de gândire perimată
  Lavrov: SUA vede în Rusia și China un pericol? Ne pare rău, de fapt, dar...
  Noua strategie de apărare a SUA: Rusia și China - marii rivali, nu terorismul
  Incredibil - ce s-a scris despre criza lui Tudose... în China!
  Rusia și China, separate de un zid de gheață (video)
  FMI anunță Paradoxul 2017 – China a devenit pro-globalizare, SUA "anti"
  China introduce buletine de identitate virtuale
  China are șansa să devină, în 2032, prima economie a lumii
  Tagurile:
  Președintele SUA, Casa Albă, Michael Wolff, Mario Vargas Llosa, Donald Trump, SUA


  Știrile Zilei