08:29 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  229890

  Un caz care ar putea demonstra una dintre cele mai importante acuzații actuale - dar ar putea fi un început de reformare a Sistemului

  BUCUREȘTI, 24 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai interesante și apreciate apariții TV din ultimul an, jurista Ingrid Mocanu, are o poveste demnă de un film. Remarcată pentru excepționala sa pregătire profesională, ajunge în funcții înalte (director în Ministerul Justiției, vicepreședinte al ANRP), apoi a fost victima unei acțiuni a DNA și i-a fost interzis până și dreptul de a profesa.

  Nu s-a lăsat, a câștigat toate bătăliile, inclusiv contra celor de la Uniunea Națională a Barourilor, iar zilele trecute și-a reluat roba de avocat. Prima acțiune — a preluat un caz foarte intersant, cel în care jurnalistul Victor Ciutacu a atacat Parchetul de pe lângă ICCJ, pentru a i se pune la dispoziție o copie după Ordontanța de clasare din dosarul privind înregistrările cu Sebastian Ghiță.

  De fapt, Ingrid Mocanu și Victor Ciutacu se războiesc în această speță cu însuși procurorul general Augustin Lazar. Sunt probleme legate de libertatea presei, dar și de mandate de interceptare pe numele mai multor ziariști.

  În urma preluării cazului Ciutacu versus Procurorul General, Ingrid Mocanu a dat un interviu publicației "Lumea Justiției", din care cităm câteva pasaje extrem de interesante. Jurista explică în primul rând de ce s-a implicat în acțiunea lui Victor Ciutacu.

  „Vrem să știm argumentele pentru care un dosar este închis și un om nu mai este trimis în judecată sau a fost audiat ca martor (…) pentru că nu poți să lași la condeiul unui procuror dacă o persoană este sau nu trimisă în judecată, fără să mai existe apoi niciun control", spune Ingrid Mocanu.

  De ce toate ședințele de judecată se derulează public, întreabă avocata, care explică simplu: „Pentru ca publicul să fie informat". Iar pentru jurnalistul Ciutacu "este și mai important, pentru că a fost citat ca martor în acest dosar. Poate mai cunoaște, în acest fel, niște elemente pe care procurorul nu le-a avut avut în vedere, iar dacă le-ar cunoaște, ancheta ar putea fi derulată în continuare".

  Victor Ciutacu și Ingrid Mocanu
  © Facebook / Victor Ciutacu / Ingrid Mocanu / colaj Sputnik
  Victor Ciutacu și Ingrid Mocanu

  Dar, concret, este un dosar bombă, prin care s-ar putea demonstra, proba, că Serviciile influențează judecatorii! "Nu este doar un simplu moft că un jurnalist vrea să afle o soluție într-un dosar", remarcă pe bună dreptate Ingrid Mocanu.

  "Noi credem că este vorba despre acea înregistrare în care Traian Băsescu spune că a venit Coldea la el și a spus că o să dea Camelia Bogdan o condamnare de 10 ani în dosarul lui Dan Voiculescu".

  Am văzut că dosarul nr. 1/P/2017 a fost botezat "dosarul ICA", remarcă LuJu — "De ce se numește așa?", întreabă reportera. "Ce legatură au înregistrările cu Sebastia Ghiță în acest dosar?"

  "De ce se cheamă dosarul ICA, pentru că dosarul ICA nu este despre Ghiță, nu este Ghiță cercetat în dosar — și noi suntem curioși să aflam de ce se numește dosarul ICA", spune Ingrid Mocanu. „(Numele) ne-a fost comunicat de procurori (…). Or, Ghiță nu a are nicio legătură cu ICA, nu Ghiță a făcut dezvăluiri despre dosarul ICA".

  Totuși, ce legăturo are Victor Ciutacu în această speță? Este firesc ca jurnalistul să afle toate datele.

  "Într-adevăr, înregistrarea cu Traian Băsescu a fost dată la RTV, dar ce legătură aveau jurnaliștii să fie întrebați despre cum au obținut înregistrarea?", întreabă Ingrid Mocanu, indicând una din direcțiile de atac. "Nu mai poți face jurnalism independent în țara asta, când procurorii te întreabă de unde ai primit niște înregistrări".

  Menționăm că avocata Ingrid Mocanu este doctor în Drept, co specializare foarte potrivită cu această speță: "Raporturile constituţionale ale puterii executive cu celelalte puteri ale statului". Se poate spune că acest caz, poate nu suficient luat în seamă de opinia publică, poate fi un început pentru reformarea unui sistem relațional societate — domenii non-publice — justiție, în acest moment — cel puțin controversat, dacă nu cumva fundamental greșit din punct de vedere democratic.

  Tematic

  Ingrid Mocanu, atac dur la Tudorel Toader - "Ajunge PNL la putere"
  Azi noapte, Ingrid Mocanu a pățit-o cu Laura Kovesi!
  Ingrid Mocanu – ironie dură pentru "Sistemul" Iohannis: "Nu a fost arestată!"
  Tagurile:
  Dosar, Victor Ciutacu, Ingrid Mocanu, România


  Știrile Zilei