21:25 19 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Euro

  Încă o minciună #Rezist a căzut

  © Sputnik / Руслан Кривобок
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  83861

  Datele prezentate de instituția abilitată a Comisiei Europene contrazic propaganda antiguvernamentală

  BUCUREȘTI, 25 ian — Sputnik, Daniel Nistor. De aproape un an de zile site-urile, posturile de radio și televiziune atașate mișcării #Rezist încearcă să înfricoșeze populația României rostogolind o informație falsă.

  „Guverul PSD-ALDE îndatorează țara”; „Ne împrumutăm cu 1 miliard de euro pe luna”; „Datoria crește cu 500 euro pe secundă”. Așa încearcă să ne panicheze oficinele dragi președintelui Klaus Iohannis.

  Toate aceste anunțuri se referă, desigur, la datoria guvernamentală, cea contractată de Guvern, după cum îi spune și numele. O analiză pe tema datoriei externe totale (care include împrumuturile statului din străinătate şi datoriile companiilor private) puteți citi în Sputnik

  Și veți observa că aceea crește, dar nu chiar atât de înspăimântător pe cât ar vrea #reziștii. Dornici să asiste la prăbușirea țării pentru că apoi să exclame, satisfăcuți,"v-am zis noi că ați votat greșit!".

  Dar să vedem ce spune instituția de profil a Uniunii Europene.

  Datoria guvernamentală a României se situa, la sfârşitul trimestrului trei din 2017, la 35,7% din Produsul PIB, în scădere faţă de nivelul de 36,3% din PIB înregistrat în perioada similară din 2016, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres

  Comparativ cu trimestrul trei din 2016, trei state membre UE au înregistrat în perioada iulie — septembrie 2017 o creştere a datoriei guvernamentale ca raport din PIB, în timp ce în 24 state membre (inclusiv în România) datoria guvernamentală a coborât, iar în Letonia a rămas stabilă.

  Si datoria Romaniei, nu numai ca nu creste, dar se situeaza printre cele mai mici din UE, pe locul 5 din coada, unde in capul listei sunt cele mai mari.

  Cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în trimestrul trei din 2017 s-a înregistrat în Estonia (8,9%), Luxemburg (23,4%), Bulgaria (25,6%), Cehia (35,1%) şi România (35,7%), iar cel mai ridicat în Grecia (177,4%), Italia (134,1%) şi Portugalia (130,8%).

  Apropo, au început să trâmbițeze iar avertismentul "vom ajunge ca Grecia!", lansat, la timpul ei, de guvernarea Băsescu-Boc, ca să aibă motiv de tăierea salariilor. Vedeți în paragraful de mai sus că Grecia e de cinci ori mai îndatorată decât România!

  Tagurile:
  Minciuni, Datorii, PIB, Rezist, PSD, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei