12:49 23 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Al treilea război mondial

  Apocalipsa: Scenariu National Interest al unui război Rusia-NATO

  © Photo : pixabay
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  46645

  Revista americană a aflat cum ar arăta, în opinia experților americani, un conflict armat între Rusia și forțele NATO

  BUCUREȘTI, 26 ian — Sputnik. Conflagrația ntre forțele NATO și Rusia ar putea degenera într-un război nuclear, iar probabilitatea unui astfel de scenariu este deosebit de mare în cazul în care supremația va aparține alianței nord-atlantice, scrie National Interest.

  Publicația menționează că strategia nucleară a URSS se baza pe o politică de „evitare a posturii de prim atacator", ceea ce presupunea refuzul statului de a utiliza arma nucleară cu excepția cazurilor în care țara este supusă unei agresiuni nucleare. Cu toate acestea, Rusia contemporană, scrie NI, a renunțat la o astfel de politică, elaborând în anii 2000 o nouă doctrină militară, care presupune posibilitatea utilizării arsenalului nuclear în cazul pericolului unei lovituri sau pericolului înfrângerii forțelor armate ruse. Doctrina militară a Rusiei din anul 2010, accentuează publicația, presupune utilizarea armei nucleare în situațiile "în care este amenințată existența statului în sine".

  NI subliniază că o posibilă agresiune a Rusiei împotriva țărilor baltice ar putea provoca o contraofensivă a forțelor NATO. În același timp, experții consideră că forțele armate ruse vor fi înfrânte, luând în considerare faptul că doar o mică parte a acestora este bine pregătită și echipată.

  În cazul aplicării unui lovituri din partea NATO asupra obiectivelor militare din interiorul Rusiei sau pătrunderii forțelor Alianței nord-atlantice pe teritoriul rus, Moscova va utiliza arma nucleară tactică pentru contracararea înaintării blocului militar-politic.

  În același timp, experții subliniază că Rusia dispune de un arsenal dearme nucleare tactice mult mai mic comparativ cu cel al Uniunii Sovietice. Potrivit diverselor calcule, astăzi partea rusă are între una și patru mii de unități de arme nucleare non-strategice. Unii experți ajung să afirme chiar că Rusia nu dispune astăzi de arme nucleare strategice gata de utilizare.

  Tematic

  Macron promite modernizarea forțelor nucleare ale Franței
  Cum aţi proceda la o astfel de alertă: „30 de minute până la un atac nuclear”?
  Gafă de proporţii la Casa Albă: pierderea codurilor nucleare
  Tagurile:
  national interest, scenariu, bomba atomică, Al treilea război mondial, armele nucleare, război, NATO, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei