15:02 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Recep Tayyip Erdogan

  Erdogan amenință trupele americane din Siria cu „o palmă otomană”

  © Sputnik / Yuri Cortez
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  37240

  Ankara a îndemnat Washingtoul să renunța la susținerea trupelor kurde din Afrin. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a prevenit că în caz contrar trupele lui se vor mișca spre Estul Siriei, unde se află trupele americane, scrie The Independent

  BUCUREȘTI, 16 feb — Sputnik. Autoritățile Turciei au cerut Washingtonul să renunțe la susținerea trupelor paramilitare kurde din Siria. Declarații dure au fost făcute în contextul vizitei secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson la Ankara, scrie The Independent.

  Recep Tayyip Erdogan
  © REUTERS / Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

  Publicația amintește că luna trecută militarii turci au demarat operațiunea "Ramura de măslin" împotriva enclavei kurde din provincial siriană Afrin. În rezultatul ciocnirilor armate au decedat zeci de civili și militari din ambele tabere.

  De la începutul conflictului din Siria în 2011, kurzii au reușit să înființeze o structură semiautonomă în nordul țării. În același timp, în opinia autorităților turce, Detașamentele populare de autoapărare (YPG) locale reprezintă o ramură a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), care este considerat o organizație teroristă nu doar de Ankara, dar și la Washington și Bruxelles.

  YPG sunt parte a unei largi coaliții — Forțele Democratice ale Siriei (FDS), care se bucura de o susținere a Occidentului și s-a afirmat drept cea mai eficientă forță terestră în războiul cu Statul Islamic. În ianuarie SUA au promis că vor continua să susțină YPG și FDS, pentru a nu permite jihadiștilor să înființeze o nouă grupare. Această strategie a înfuriat Turcia și a tensionat relațiile între cei doi parteneri NATO, se afirmă în articol.

  "Cerem încetarea acestor legături. Adică, dorim ca ei (americanii n.r.) să înceteze orice susținere a subunităților PKK — YPG", a declarat, după o întrevedere cu omologul său american, ministrul Apărării al Turciei, Nurettin Canikli.

  Președintele Recept Tayyip Erdogan s-a adresat cu un mesaj ceva mai contondent. Acesta a prevenit că forțele susținute de Ankara în Afrin s-ar putea mișca spre Manbij, unde sunt dislocate trupele americane.

  Șeful statului a promis că militarii SUA, care vor sta în calea trupelor turce, vor primi "o palmă otomană". În acest fel, Erdogan face referire la o lovitură legendară aplicată cu palma deschisă, care ar fi capabilă să doboare și să nimicească inamicul, explică publicația britanică.

  Departamentul de Stat al SUA a tratat cu indiferență aceste cereri. Purtătorul de cuvânt al departamentului, Heather Nauert, a declarat: "Ne-am obișnuit cu un astfel de discurs din partea guvernului turc și a altor guverne… Nu ne afectează". 

  Cu toate acestea, subliniază autorul articolului, operațiunea turcă în Afrin îngrijorează Statele Unite. Washingtonul are temeri că intervenția militară a Turciei ar putea submina eforturile "de descurajare a atentatelor teroriste și ale celulelor adormite ale ISIS".

  Tematic

  Papa de la Roma se aliniază poziției lui Erdogan, împotriva SUA
  S-a mișcat carul din loc: despre ce au discutat Putin și Erdogan
  Erdogan: Turcia va elimina toți teroristii de la granițele ei
  Erdogan: Nu ne vom limita la Afrin!
  Erdogan: Teroriștii au fost puși pe fugă, ofensiva din Afrin se va termina rapid
  Erdogan: Turcia ”a lansat, efectiv” ofensiva terestră în provincia siriană Afrin
  Erdogan amenință să „ucidă din fașă” forța frontalieră susținută de SUA în Siria
  Enigma convorbirii telefonice preavizate s-a rezolvat. Putin a vorbit cu Erdogan
  Tagurile:
  operațiunea ramura de măslin, kurzi, YPG, PKK, Statul Islamic, Heather Nauert, Nurettin Canikli, Rex Tillerson, Recep Tayyip Erdogan, Ankara, Washington, SUA, Turcia, Siria


  Știrile Zilei