22:13 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (140)
  123022

  "Oamenii trebuie să înțeleagă că în acest moment președintele României are obligația de a o revoca din funcție pe Laura Kovesi".

  BUCUREȘTI, 26 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "S-a terminat — Președintele are obligația de a o revoca pe Kovesi, așa cum a propus ministrul Justiției", scrie Lumea Justiției, citându-l pe unul dintre "părinții Constituției", judecătorul Ioan Vida.

  Cunoscuta publicație i-a luat un interviu fostui președinte al Curții Constituționale, profesorul și magistratul Ioan Vida, în care reputatul constituționalist susține că interpretarea președintelui Klaus Iohannis nu este corectă — și că, de fapt, este obligat să o revoce pe Laura Kovesi.

  „Atunci când s-a făcut Constituția asta (2003, n.n.), din care eu am scris o parte bună, s-au stabilit competențele legate", spune Vida, care explică mai departe: "Aceste competențe legate înseamnă atunci când un ministru propune ceva, iar președintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii".

  De ce însă nu a reacționat până acum președintele în aceste sens. Explicația o dă tot Iona Vida: "În Romania nu s-a înțeles că în Constituția noastră există competențe legate".

  "Președintele nu are ce să faca în aceste chestiuni", întărește profesorul Vida. "La noi s-a înțeles că președintele este un fel de Ceaușescu, ori nu e așa. Președintele trebuie să țină seama de ce spune Guvernul, pentru că Guvernul este emanația poporului. Președintele doar confirmă numirea sau revocarea propusă de Parlament, de Guvern sau de ministru".

  În privința competențelor președintelui, Ioan Vida are și aici o explicație clară: "În Constituție se spune că președintele are o competență delegată, legată de ceea ce i se spune".

  În aceste condiții, decizia președintelui este clară pentru Ioan Vida, care le cere și cetățenilor să înțeleagă.

  "Oamenii trebuie să înțeleagă că în acest moment președintele României are obligația de a o revoca din funcție pe Laura Kovesi, așa cum a propus ministrul Justiției. Este penibil faptul că președintele României se pronunță înainte de a citi Raportul", a declarat profesorul Ioan Vida pentru LUJU.ro.

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (140)

  Tematic

  Iohannis, mai degrabă nepopular decât popular: soarta lui Constantinescu
  Celebru fugar despre cât de puternici sunt Coldea, Kovesi, Iohannis
  Liviu Pleșoianu îi aruncă în față lui Iohannis: "Fii bărbat, te bagi?"
  Iohannis a aprobat achiziţionarea lansatoarelor multiple de rachete
  Mircea Badea, mesaj radical pentru Iohannis: "O votez pe Kovesi!"
  Tagurile:
  România, Ioan Vida, Laura Kovesi, Klaus Iohannis, România


  Știrile Zilei