20:48 19 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.10
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  143264317

  Date care arată cine sunt cei care au ieșit în stradă la manifestații și cum au fost plătiți

  BUCUREȘTI, 27 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Analiză cu date extreme de interesante realizată de cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob, care scoate la iveală că un număr mare de români au fost finanțați de SUA pentru a deveni "apărători ai instituțiilor statului".

  Ambasadorul american Mark Gitenstein a susținut, pe 4 iulie 2012, un discurs care "explică esența așa-zisului fenomen TFL-ist", spune B.T. Iacob. „Cum s-a născut el, cine l-a pus la cale și din ce bani a fost și e susținut".

  Concret, Gitenstein a declarat atunci că "România are nevoie de instituții puternice, care să lupte mai ales contra corupției". Acele instituții trebuie să fie sprijinite de cetățeni — "iar acei cetățeni, ca să se implice, trebuie să fie sprijiniți financiar".

  "Acel sprijin financiar a venit din afara țării, de la un grup de mari state, respectiv SUA, Marea Britanie, Germania, Spania și Canada, operațiune purtînd numele de Restart România", scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

  Dar, iată un fragment din discursul ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.

  "Oriunde merg în România, mă întâlnesc cu tineri. Mulți dintre ei fie au trăit în străinătate și s-au întors pentru a-și lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale sau sunt activi pe internet. Pe acești tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei și Canadei într-un program pe care l-am numit Restart România. Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a internetului în lupta împotriva corupției".

  Câți asemenea tineri au primit bani prin acest proiect financiar de mare calibru pentru a "nu mai tolera starea de fapt" și a se lupta cu "forțele care doresc "întoarcerea la situația de dinainte", care se opun reformelor"? Răspuns — 140.000, scrie BT Iacob, care îl citează pe Gitenstein.

  "100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat (…) acești cetățeni reformatori folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiți mentalitatea corupției. Atunci când Romanian American Fund a încercat aceeași idee pentru reformarea sistemului educațional, peste 40.000 de români au răspuns apelului. Acești 140.000 de "restarteri", cum îi numim noi, sunt agenți ai schimbării care vor susține aceste reforme și vor sprijini aceste instituții".

  Deci, o descriere clară ca lumina zilei! 140.000 de cetățeni români au primit finanțare, după 2012, iar aceștia, consideră pe drept cuvânt jurnalistul, "cu familiile și prietenii lor formează, ei înșiși, o forță de reacție de calibru major, fără a mai vorbi de oamenii scoși de servicii, de sorosisti, de partide politice autohtone".

  "Mark Gitenstein ne-a explicat, deci, încă de acum mai bine de cinci ani cine ne sunt protestatarii din stradă: tineri racolați și plătiți de o "multinațională" politică pentru a "nu mai tolera starea de fapt"", scrie B.T. Iacob.

  După ce a clarificat acest aspect, jurnalistul pune întrebarea firească — s-a întâmplat ceva cu toți aceștia de nu au mai ieșit la ultimele manifestații:

  "Din echipa de 140.000 abia de mai ies, acum, cîteva mii să susțină "instituția" Kovesi.

  S-o fi oprit finanțarea? Sau asistăm la un chiul în masă de la "slujbă"?", întreabă ironic Bogdan Tiberiu Iacob în articolul său de pe InPolitics.

  Tematic

  SUA alocă 40 milioane dolari pentru combaterea propagandei străine
  Ambasada SUA, denunțată de o oficialitate: "S-au implicat în alegeri"
  Moscova denunţă "ambiţiile de ocupaţie" ale SUA în Siria
  Departamentul de Stat al SUA trimite jurnaliștii americani la Sputnik și RT
  Militarii SUA se pregătesc de “iarna rusească”
  Tagurile:
  Plătiţi, Stradă, Proteste, SUA, Români, Bogdan Tiberiu Iacob, Bucureşti


  Știrile Zilei