16:34 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  George Cristian Maior

  Cea mai gravă acuzație publică pentru Maior și SRI - "Minte, se intervenea direct!"

  © Photo: Facebook / Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy in US
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  176270

  Un fost demnitar, om de bază al regimului Băsescu, reacționează dur, lansând acuzații grave la adresa lui Maior și a SRI.

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Șirul dezvăluirilor șocante pare să nu se mai termine! Invitat la emisiunea lui Mihai Gâdea, șeful Comisiei SRI, senatorul Claudiu Manda, a răspuns întrebărilor privind audierea maraton a ambasadorului roman în SUA, dr. George Maior, fostul director al SRI.

  Manda s-a menținut într-o impecabilă linie profesională, neintrând în detalii care ar putea fi considerate secrete protejate, dar a evidențiat câteva teme abordate. Deasemenea, Manda relatat, pe scurt, în mare, unele răspunsuri oferite de ambasador.

  Una dintre teme a fost cea legată de protocolul între SRI și Parchetul General, condus la acea dată de Laura Kovesi. Protocolul se referea la colaborarea în anumite cazuri de mare corupție, de situații în care apăreau sume mari și erau implicații transfrontaliere.

  Dr. George Maior a fost însă ferm, infirmând că SRI ar fi intervenit în dosare, în niciunul dintre cazuri, a relatat senatorul Claudiu Manda.

  Ei bine, această precizare a declanșat o reacție dură a unui om de bază al "sistemului" de la acea vreme, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

  "Maior a mințit! Se intervenea direct în dosare, punctual, și se spunea cum trebuie acționat", a spus deodată Mihai Gâdea întrerupându-și invitații și citind acest SMS primit chiar atunci de la Horia Georgescu.

  Menționăm că ANI a fost instituția prin care s-au întocmit dosare de incompatibilitate și/sau abuz în serviciu la peste 100 de parlamentari și cîtorva sute de aleși locali. Mulți dintre aceștia au suferit condamnări (penale) în instanță, pentru cauze minore, cum ar fi angajarea unor rude apropiate la cabinetul parlamentar — decii fiind plătite din suma forfetară, aflată oricum la dispoziția parlamentarului.

  Mai mult, Georgescu a fost autorul interpretării controversate prin care parlamentarul a fost asimilat funcționarului public, fiindu-I aplicate sancțiunile prevăzute pentru acea categorie.

  Din acest punct de vedere. Horia Georgescu a fost unul dintre personajele cheie ale regimului Băsescu, alături de Florian Coldea, Laura Kovesi, Lidia Stanciu și alții.

  Această dezvăluire, dacă va fi constinuată cu date concrete, poate dezlănțui un scandal mult mai mare decît cele din present — demonstrând implicarea unor persoane din SRI în dosare care vizau demnitari de prim rang — și nu dosare în care vinovăția era probată cu fapte de corupție, ci adusă din condeiul interpretărilor normative.

  Tematic

  Conform lui George Maior, Tudose aduce un "risc la securitatea statului"
  Maior vrea ca Marea Neagră să fie linia de separare între Occident şi Rusia
  Tagurile:
  Acuzaţii, SRI, Claudiu Manda, George Maior, România


  Știrile Zilei