08:00 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  265881

  Promovarea insultelor, a acuzațiilor și lipsa eticii jurnalistice au fost sancționate.

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik, Evan Răutu. "Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să sancționeze postul Realitatea TV cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea legislației audiovizualului", se menționează într-un comunicat transmis de Consiliul Național al Audiovizualului, menționează Agerpres.

  Este vorba de emsiunea principală a postului, "Jocuri de putere", realizată de Rareș Bogdan, și de "Ambasador România", al cărei protagonist este controversatul Alexandru Cumpănașu.

  Câteva ediții ale celor două emisiuni au fost sancționate în primul rând pentru nerespectarea principiului de bază al jurnalismului — ascultarea celeilalte părți — abatere sancționată de art. 40 alin 2 din din Codul de reglementare a conținutului audiovisual.

  Emisiunea lui Rareș Bogdan a fost sancționată și pentru limbaj injurios, insultător (art.40, alin 5), iar cea a lui Cumpănașu pentru lipsa imparțialității și echilibrului punctelor de în cazul unor probleme aflate în dezbatere publică (art.66) și pentru referiri la minorități, deasemenea fără a se solicita puncte de vedere (art. 70).

  Menționăm că Rareș Bogdan este un client obișnuit al CAN, în emisiunea acestui petrecându-se scene greu de acceptat, de la insulte și atacuri grave la adresa unor oficialități și personalități publice române sau străine, până la incitări la neresptectarea autorităților statului sau dezinformări evidente.

  Emisiunea lui Cumpănașu, transferată inexplicabil la Antena 3, a găzduit în permanență atacuri vehemente și deziformări la adresa altor state, în principal a Federației Ruse, asociind, prin numele emisiunii, ideea de diplomație română cu demersurile dubioase, scandaloase ale controversatului realizator. În perioada campaniei prezidențiale din SUA, Cumpănașu a promovat un limbaj insultător la adresa lui Donald Trump, evidențiindu-l ca pe un pericol pentru lume și denigrându-l ca persoană.

  De menționat și că postul Realitatea TV are o situație financiară care naște multe discuții, datoriile la stat fiind imense, de ordinul zecilor de milioane de euro, firma fiind în insolvență de șase ani — aceasta în ciuda opulenței afișate ostentativ de Rareș Bogdan și alți realizatori.

  Tematic

  Rareș Bogdan anunţă „fatala": „E cântecul de lebădă al penalilor"
  Cascada Niagara, cum rareori poate fi văzută. VIDEO
  Replici dure: Liviu Pleșoianu și Rareș Bogdan, PSD e la mijloc
  Pagubă imensă produsă de televiziunea lui Rareș Bogdan - dată în vileag!
  Iohannis, făcut sandvici între Rareș Bogdan și Sorina Matei
  Tagurile:
  amendați, Jocuri de putere, Realitatea TV, CAN, Alexandru Cumpănaşu, Rareş Bogdan, România


  Știrile Zilei