09:04 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  117832

  Comisia Europeană a lansat un avertisment către autoritățile din România, care pot suferi repercusiuni dacă nu se supun.

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Una dintre cele mai autorizate voci de la Bruxelles ne spune ce vom păți dacă Laura Codruța Kovesi va fi schimbată din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

  "Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de agentia bulgara Novinite, potrivit Mediafax.

  "Nu contestăm dreptul ţărilor membre UE de a-şi organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic şi pentru eliminarea independenţei", a mai spus oficialul CE.

  MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) este un proces de verificare regulată a progreselor pe care România și Bulgaria le au în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția și crima organizată.

  Declarația lui Timmermans e clară — "faceți cum vă spunem noi, nu o dați jos pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, că altfel vă monitorizăm în continuare, ca pe niște elevi turbulenți care ies din cuvântul profesorilor".

  Nu contează, se pare că, potrivit raportului întocmit de ministrul Justiției, Tudorel Toader, Kovesi a încălcat Constituția României, două decizii ale Curții Constituționale și Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor. Că procurorii din subordinea ei s-au apucat să ancheteze Guvernul pentru că a îndrăznit să elaboreze o ordonanță de urgență (trecând peste separația puterilor în stat!), că a sfidat Parlamentul neprezentându-se la comisia care investiga alegerile din 2014, că a închis ochii la probe fabricate că au făcut luni sau chiar ani de pușcărie oameni care ulterior au fost achitați, sau cărora le-au fost încălcate drepturile elementare, după cum a stabilit CEDO.

  Timmermans vrea să nu se schimbe șeful Direcției Naționale Anticorupție și gata. Dacă România nu se supune, rămâne cu MCV-ul pe cap.

  Dar prim-vicepreședintele CE se arată și generos — "stați liniștiți, că nu pățiți ca polonezii, nu activăm articolul 7". La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

  Nici nu e nevoie de acest articol, pentru că spre deosebire de Polonia, România poate fi amenințată cu MCV-ul.

  Comisia Europeană clamează peste tot democrația, dar prin reprezentantul ei de frunte, Frans Timmermans, ignoră total instituțiile democratice din România — Parlament, Guvern, Curtea Constituțională. Toate acestea nu trebuie să decidă cu capul lor, ci să se supună ordinelor de la Bruxelles.

  Onor Comisia nici măcar nu se mai ostenește să ne explice cât de nevinovată și competență e Laura Codruța Kovesi. Nu am auzit nici o frază, niciun cuvânt la obiect, pe marginea raportului prezentat de Tudorel Toader, ori a dezvăluirilor din presă. "Noi o vrem pe Codruța șefă la DNA în continuare și voi vă executați, dacă vreți de MCV să scăpați" — este sinteza mesajelor care ni se transmit.

  Tematic

  Spectacol: din pușcărie, Vântu dă note "meciului" Kovesi și Toader
  Europa, presiuni pentru Kovesi - deplasare de urgență în "Colonia România"
  Lovitură de teatru, soarta Laurei Kovesi e decisă - Iohannis e obligat!
  Toader – Kovesi: Respingere - ”Convingător pentru cei care nu se pricep”
  Dăncilă a vorbit la Chișinău despre revocarea lui Kovesi și raportul lui Toader
  Tagurile:
  Revocare, DNA, UE, Frans Timmermans, Laura Kovesi, Toader Tudorel, Klaus Iohannis, România


  Știrile Zilei