05:31 21 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  58962

  "Plecând de la această situație, îmi voi formula un cuvânt la Congresul din 10 martie, pentru că este un moment foarte bun, în care să ne recâștigăm electoratul".

  BUCUREȘTI, 6 mart — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Declarația șocantă a Gabrielei Firea "PSD e în pragul unei sinucideri politice" nu se referă doar la "nerespectarea promisiunilor pentru bucureșteni", așa cum spunea primarul Capitalei, ci și la date sociologice care au fost prezentate participanților la CEx.

  "Liderii PSD s-au reunit în cadrul Comitetului Executiv, iar în timpul discuțiilor a picat o adevărată bombă. Senatorul Ecaterina Andronescu a luat cuvântul și a explicat că la Congresul din 10 martie, PSD trebuie să își recâștige electoratul, pentru că partidul "a ajuns la 30 și ceva la sută"", scrie agenția "Știri pe surse".

  Conform sursei, datele are proveni dintr-un sondaj intern al PSD, "care a ajuns pe masa conducerii la finalul lunii ianuarie". Procentul ar fi situat între 34% și 37%, ceea ce înseamnă o scădere de peste 12%, față de momentul alegerilor din 2016. Adică, un procent în fiecare lună de guvernare, cam asta ar fi erodarea PSD.

  Dar, chiar dacă sursa citată a fost uneori contestată de Liviu Dragnea, informația este confirmată chiar de Ecaterina Andronescu, unul dintre cei mai apreciași și experimantați demnitari ai PSD.

  "Acestea sunt informațiile care au ajuns și în posesia mea, informații care m-au îngrijorat. Am aflat că noi am am fi în sondaje la 30 și ceva la sută, în loc de 40 și ceva la sută, ceea ce este îngrijorător", a declarat Ecaterina Andronescu pentru "Știri pe surse".

  O altă confirmare este publicată, în paralel, de zire.com, pe care o cităm, cu toată rezerva pentru atitudinea anti-PSD manifestată în timp.

  "Am scăzut mult, foarte mult, nu ne-au convenit cifrele (pentru luna ianuarie — n.red.) și conducerea a cerut să se facă încă un sondaj cu un eșantion mai mare și interviuri pe teren ca să avem imaginea exactă", scrie Ziare.com, citând „o sursă internă". "Începând cu noiembrie, pierdem 3 procente în fiecare lună", a completat "sursa" ziare.com.

  Sociologul Barbu Mateescu afirmă că "acum e egalitate (PSD — 32%, PNL+USR — 32%)". "Ca erodare a social-democraților, prin comparație cu alte guvernări PSD, ce vedem e absolut uluitor", a declarat sociologul pentru ziare.com.

  "Plecând de la această situație, îmi voi formula un cuvânt la Congresul din 10 martie, pentru că este un moment foarte bun, în care să ne recâștigăm electoratul", declară Ecaterina Andronescu pentru "Știri pe surse".

  Scăderea unui partid aflat la guvernare este de multe ori normală. Dar, în cazul PSD, sunt mai mulți factori care concură — schimbarea premierilor, incoerența guvernării manifestată prin neducerea la îndeplinire a unor măsuri radicale în Justiție și alte domenii, marginalizarea unor lideri populari printre pesediști, lipsa unei transparențe în anumite cazuri, cum ar fi chestiunile legate de relația cu "statul paralel", loviturile sau criticile unor lideri istorici ai PSD (în timp), dar și lipsa de popularitate a președintelui Dragnea, aflat în permanență mult sub cota partidului.

  Desigur, în condițiile în care am fi vorbit de o conducere colectivă, procentul slab al încrederii în Dragnea ar fi contat mai puțin; dar, cu cât Dragnea impune un stil mai autoritar, cu atât procentul său slab devine mai important.

  În plus, liderii cei mai vizibili ai partidului nu sunt promovați în structure, ba chiar sunt marginalizați — aici vorbim de Codrin Ștefănescu, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și chiar Liviu Pleșoianu, ale cărui propuneri bine primate de electorat — Comisiile de anchetă — au fost trecute în așteptare, iar inițiativele lui, de manifestare stradală nu au fost susținute. Ori, toate astea costă!

  Închei cu comentariul popularului realizator Mircea Badea — "Cine sunt cei care îl critică pe Dragnea? Pleșoianu, Șerban Nicolae, Andronescu? Păi în ei mă regăsesc și eu, pentru ei am votat PSD-ALDE". 

  Tematic

  Pleșoianu, fără șanse în conducerea PSD? Mesaj de excepție pentru partid
  Îl trădează PSD (iar) pe Năstase? Ce a uitat Claudiu Manda să întrebe...
  București - vandalizare a unui important sediu PSD! Seria agresiunilor!
  Se grăbește marea mutare în PSD: "Va ieși un partid aliniat"
  Inițiativă PSD care schimbă regulile - Macovei e direct afectată!
  Europa atacă - PSD, fără replică: "Dragnea, o bandă de infractori, să se retragă!"
  Convulsii în PSD - e vizat chiar unul dintre cei mai apreciați lideri și... SRI!
  Ion Iliescu s-a săturat, iese din tăcere - lecție pentru liderii PSD!
  Tagurile:
  Sondaj, Scădere, PSD


  Știrile Zilei