11:25 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Eurozona

  Mişcarea eurosceptică din Italia. „Sfârşitul euro, în doar câțiva ani"

  © Photo : Pixabay
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  43050

  Agenţia Sputnik a discutat cu profesorul Antonio Moreno, șeful departamentului de Afaceri de la Universitatea din Navarra, despre situaţia din Italia şi despre ce se va întâmpla cu moneda euro.

  BUCUREŞTI, 7 mart — Sputnik, Doina Crainic. Euro este o greșeală şi, în cele din urmă, va eșua, a declarat Matteo Salvini, liderul partidului eurosceptic din Italia Lega Nord, după ce coaliția de centru-dreapta a obținut peste 37% din voturi la alegerile generale, deşi nu a reușit să obțină o majoritate generală.

  Profesorul Antonio Moreno, șeful departamentului de Afaceri de la Universitatea din Navarra, a acordat un interviu agenţiei Sputnik International.

  Potrivit profesorului, Italia nu a reușit să se dezvolte prea mult în ultimii 15 ani, iar italienii, care încă au de suferit în urma crizei financiare, sunt nemulțumiți de modul cum funcționează economia. Acesta a mai spus că o altă problemă este corupția, oamenii din Italia s-au săturat de corupție şi de aceea au ales partidele mai populiste. O altă chestiune care provoacă nemulţumire este imigraţia.

  „Italia a primit o mulțime de imigranţi într-un timp scurt și, într-un fel, italienii consideră că acest lucru a fost impus de Uniunea Europeană, aşadar, acest vot este, într-adevăr, împotriva Uniunii Europene într-un fel, însă nu cred că este din cauza euro", a mai declarat Antonio Moreno.

  Referitor la posibilitatea ca italienii să renunțe la euro, Moreno a spus că, atunci când o ţară are propria monedă, în perioade dificile, de recesiune, poate mări valoarea propriei monede și apoi poate să aibă o creștere pe termen scurt, crescând exporturile. Poate fi stimulată economia pe termen scurt, datorită deprecierii monedei, prin controlul asupra propriei monede, însă Antonio Moreno nu crede că acest lucru ar fi benefic economiei italiene în termeni de creștere durabilă.

  Întrebat dacă ne putem aștepta la mai multe declarații similare celor ale lui Matteo Salvini, profesorul a spus că, din punct de vedere politic, euro are nevoie de mai mult sprijin pentru ca cetățenii să fie convinşi de avantajele acestuia, fiindcă „euro este o afacere neterminată".

  În ultimii 10 ani, țări precum Spania, Italia, Grecia și Portugalia au avut mult de suferit din cauză că Uniunea Europeană și zona euro „nu au finalizat integrarea europeană cu o mai puternică susținere fiscală, cu instituții financiare mai integrate, cu sprijin mai puternic".

  „În opinia mea, dacă această arhitectură euro nu este finalizată în următorii 4-5 ani, atunci euro va fi în dificultate, nu există nici o îndoială cu privire la aceasta, dar (poate fi finalizată — n.r.) dacă se aplică politicile necesare și dacă cetățenii europeni vor fi convinși de aceste politici", a mai spus profesorul de la Universitatea din Navarra.

  Tematic

  Datoria externă a ajuns la 94 miliarde de euro
  Dependenți de UE, importăm cu 13 mld. euro mai mult decât exportăm
  Oamenii de afaceri: Euro depășește 4,7 lei în 2018
  Românul câștigă 290 euro pe lună, din care investește 2 euro
  Atenţionare: Brexit, al doilea referendum şi o gaură de miliarde de euro
  UE alocă 5 milioane euro pentru războiul informațional cu Rusia
  Dezvăluire: 10 miliarde de euro, în spatele manifestațiilor!
  Tagurile:
  viitor, Moneda Euro, Lega Nord, Matteo Salvini, Italia


  Știrile Zilei