09:32 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Complexul Patriot

  Patriot versus Sarmat! Cum ne apărăm suveranitatea?

  © AFP 2019 / KIM JAE-HWAN
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  114992

  Achiziționarea de către România a rachetelor americane Patriot este o afacere proastă, iar țara riscă să rămână descoperită din punct de vedere al apărării.

  BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik, Ionuț Țene. Acum câțiva ani am scris un editorial în care explicam exhaustiv pericolul ca poporul român să devină un experiment, un fel de „cobai" în mijlocul conflictului dintre SUA și Rusia. Am susținut întotdeauna mărirea bugetului apărării și înzestrarea modernă a armatei române ca mijloc de apărare a suveranității și independenței naționale. Dar din păcate conform unor specialiști din Occident, atât scutul de la Deveselu, cât și rachetele Patriot nu sunt instrumente suficiente de apărare, profesioniste și ultramoderne, ci mai mult obiective politice destul de colaterale și militare de tip "second hand", care ne expun la atacuri strategice din partea unui inamic posibil.

  Achiziția cu circa patru miliarde de dolari a rachetelor Patriot îmi aduce aminte într-un fel de afacerea Bechtel, în care am rămas și cu banii dați și cu „ochii în soare", fără autostrada Transilvania. Cu patru miliarde de dolari dați pe un sistem de rachete relativ învechit nu se merită, mai bine am fi putut face cu acești bani autostrăzi și trenuri de mare viteză care să străpungă Carpații.

  Austria sau Finlanda sunt două țări membre UE neutre care își investesc resursele în tehnică militară de vârf și infrastructură, nu risipesc banii pe armament ce pare depășit tehnic și moral.

  Rachetele Patriot explodează imediat după lansare

  Presa democrată occidentală a atras atenția că achiziționarea rachetelor Patriot, care sunt depășite tehnic și profesional, în urma celor achiziționate de Polonia poate fi un eșec pentru apărarea României și flancului sud-estic al NATO. Este vorba despre un articol publicat de revista Foreign Policy și semnat de Jeffrey Lewis, director al East Asia Nonproliferation Program la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care pune serios sub semnul întrebării eficacitatea rachetelor Patriot. România a contractat anul trecut șapte baterii Patriot, pentru care va plăti aproape patru miliarde de dolari.

  Pe 25 martie, Arabia Saudită a anunțat că a folosit sistemul Patriot pentru a intercepta cu succes șapte rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen.

  „Nu este adevărat" scrie Jeffrey Lewis în Foreign Policy. Imaginile care au apărut pe rețelele sociale arată lansarea a doi interceptori. Doar că: unul explodează imediat după lansare, iar celălalt face o buclă și se întoarce spre Riad, unde explodează la contactul cu solul.

  „Este posibil ca unul dintre ceilalți interceptori să își fi făcut treaba, dar mă îndoiesc. Asta pentru că eu și colegii mei de la Middlebury Institute of International Studies am urmărit cu atenție două atacuri diferite asupra Arabiei Saudite în noiembrie și decembrie 2017. În ambele cazuri am concluzionat că este destul de puțin probabil ca rachetele să fi fost doborâte, în ciuda a ceea ce au spus oficialii", explică Lewis.

  „În ambele cazuri am observat un tipar clar. Racheta (lansată din Yemen) cade în Riad, în vreme ce focosul se desprinde și cade aproape de țintă. Un focos a căzut la câteva sute de metri de Terminalul 5 al aeroportului King Khalid International din Riad. Al doilea, lansat câteva săptămâni mai târziu, aproape a demolat o reprezentanță Honda. În ambele cazuri a fost clar că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată. Nu sunt nici măcar convins că Arabia Saudită a încercat să intercepteze prima rachetă, cea din noiembrie", explică Lewis.

  România rămâne descoperită din punct de vedere militar

  Trump nu recunoaște un rechizitoriu al Congresului american care critică sistemul deficitar al rachetelor Patriot. Președintele american consideră că sunt cele mai bune din lume. România ca o țară de frontieră nu-și poate permite să cumpere sisteme de rachete care nu îi asigură apărarea teritoriului. România are dreptul la cei mai bun în sistemul de apărare antiaerian pentru ca poporul român să își mențină independența și suveranitatea ca să nu devină un cobai într-un posibil conflict între SUA și adversarii săi.

  Recent Rusia a testat cele mai performante rachete care pot distruge scutul de la Deveselu. Cel puțin așa susțin oficialii militari ruși. Surse din industria militară rusă au declarat pentru agenția oficială TASS că noile rachete „Sarmat" (RS-28) vor deveni operaționale în 2021, când vor intra în dotarea diviziei de rachete strategice cu baza în Ujur (o localitatea din regiunea Krasnoiarsk, în Siberia). Rachetele, despre care oficialii ruși, inclusiv președintele Putin, spun că nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România, ar urma să intre în producția de serie peste doi ani. Inițial, la Ujur vor fi amplasate două rachete „Sarmat", urmând ca în final baza să fie dotată cu 6, afirmă aceeași sursă. Informația nu a fost confirmată oficial de Ministerul Apărării din Federația Rusă. Iar în trecut, reprezentanții acestuia au lăsat de înțeles că abia din 2024 s-ar putea vorbi de înlocuirea vechilor rachete balistice intercontinentale R-36M2 „Voevoda" cu „Sarmat". Programul de dezvoltare al acestor arme ar putea să fi fost însă urgentat din cauza tensionării relațiilor cu Occidentul.

  Din păcate marile puteri au lăsat România descoperită din punctul de vedere al apărării, iar românilor le este teamă că plătesc bani mulți pentru o resursă militară învechită și ineficientă în cazul unui război, ce poate transforma teritoriul național în câmp periculos de război. Ori cumpărăm cel mai modern armament de pe piață, ori acești bani îi investim în dezvoltarea infrastructurii după modelul austriac și finlandez?

  Tot mai mulți români nu mai doresc ca poporul nostru să devină ca în trecut un experiment pentru testele conflictuale ale marilor puteri. Până la urmă independența și suveranitatea este garantată de armata română, care trebuie bine înzestrată, nu folosită ca paravan pentru achiziții militare de tip second-hand? În istorie s-a dovedit că armata română și poporul român înarmat — "oastea cea mare" — au apărat integritatea și suveranitatea, nimeni altcineva. Românii trebuie să fie aliați respectați de rangul întâi, nu de mâna a doua.

  Material publicat inițial în NapocaNews.

  Tematic

  Celebru avocat vrea să-și cumpere rachete Patriot! "Prețul nu mai contează"
  Scandal de miliarde: americanii confirmă - România a luat țeapă cu sistemul Patriot
  Americanul Patriot lovește la Bursa din București
  Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
  Americanii fac reclamă la rachete ”Patriot” în presa #REZIST – pe banii României
  Iohannis a promulgat Legea privind achiziționarea rachetelor Patriot. Ce prevede
  Lecția celei care a votat CONTRA rachetelor Patriot - "Unde e onoarea?!"
  La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri
  Scandal: PSD, acuzat de blocarea achiziției rachetelor Patriot
  România va achita în avans cele 3,9 miliarde dolari pentru rachetele Patriot
  Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
  Un celebru pilot e sceptic: "Legat de cele 7 baterii Patriot - e prematur"
  Achiziţia României - mai multe sisteme de apărare Patriot în Europa de Est
  SUA aduc sisteme antirachetă „Patriot” în România
  Tagurile:
  Bechtel, voevoda, sarmat, Foreign Policy, rachetele patriot, NATO, Jeffrey Lewis, Ionuț Țene, Riad, Arabia Saudită, Rusia, SUA, România


  Știrile Zilei