05:33 17 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.17
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.02
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  9774207

  "Rusia și Turcia reprezintă un pol de putere major, pe toate planurile, iar o colaborare pe toate planurile este o viziune diplomatică de mare anvergură".

  BUCUREȘTI, 7 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai perioadei trecute, Dumitru Avram, fost component al grupului de presă al lui Nicolae Ceaușescu, fost deputat și actual comentator de politică externă al pestigioasei publicații "Flacăra lui Adrina Păunescu", a acordat un interviu pentru radio Sputnik.

  Comentând relațiile ruso-americane prin prisma declarației belicoase a reprezentantei SUA la Washington, Nikki Haley — "Rusia nu ne va fi niciodată un prieten" (vezi declarația) — Avram spune că nu poate fi vorba "de prietenie", în sensul firesc al cuvântului.

  "O relație între SUA și Rusia va exista însă întotdeauna când va fi vorba de chestiuni importante geopolitic, nu trebuie să ne înșele aperențele sau asemenea declarații politice", a declarat Dumitru Avram.

  În același timp, relaționarea strategică a României la SUA și a Moldovei cu Rusia, cel puțin viziunea președintelui Igor Dodon, duce la un adevăr pe care Bucureștiul ar trebui să-l trateze matur, inteligent, în sensul unei (mult mai) bune relații cu Moscova, consideră Avram.

  Dar este posibilă această schimbare a relațiilor în condițiile în care "parteneriatului strategic" cu SUA? Dacă România dorește o creștere a relațiilor cu Moldova, trebuie să facă pasul acesta, subliniază Dumitru Avram.

  O nouă chestiune apare la orizont — preconizata vizită la Chișinău a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan — una dintre marile personalități ale lumii politice și, în același timp, un alt conducător aflat într-o stare tensionată cu SUA și UE.

  Ar putea Republica Moldova, printr-o bună profitabilă relație, pe toate planurile, cu Rusia și Turcia, să suplinească cele promise de UE și SUA?

  "Cu siguranță", declară ferm Dumitru Avram. "Turcia este una dintre marile puteri regionale, cu o penetrare economică la nivel multicontinental, creștera economică sub conducerea lui Erdogan este formidabilă și… reală. Rusia și Turcia reprezintă un pol de putere major, pe toate planurile, iar o colaborare pe toate planurile — economic, în primul rând — este o viziune diplomatică de mare anvergură".

  Cu alte cuvinte, în viziunea unui dintre cei mai importanți comentatori politic români, Chișinăul ar putea da o adevărată lovitură diplomatică prin cele două direcții anunțate de președintele Igor Dodon. Ceea ce, spune Dumitru Avram, ar trebui înțeles de București ca un fapt pozitiv" — nu ca o amenințare, așa cum ar dori unii, completăm noi. 

  Tagurile:
  Lovitură diplomatică, Dumitru Avram, Moldova


  Știrile Zilei