19:25 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Generalul Florian Coldea

  Opinie: "Coldea, un tâmpit care a dus prostia pe noi culmi"

  © Photo : Facebook / SRI - Serviciul Român de Informații
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  65760

  Un articol care face o incursiune în istoria SRI-ului cuprinde reflecții de viață, dar și critici foarte dure, adresate tranșant.

  BUCUREȘTI, 11 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Jurnalistul Patrick André de Hillerin îi face un portret foarte acid fostului director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI).

  "Florian Coldea este doar cel mai recent dintr-un lung șir de tâmpiți care, la un moment dat, s-au crezut atotputernici. Dar, spre deosebire de ceilalți dinaintea sa, Florian Coldea a dus prostia pe noi culmi, dându-i un aer periculos", scrie Patrick, în catavencii.ro

  Cum își argumentează el spusele?

  "Dacă aveam ceva destul de sigur în fragila democrație câștigată în decembrie 1989, acel lucru era faptul că, în România, lucrurile nu se întâmplă ca în Rusia și nici măcar ca în SUA", explică ziaristul.

  "Dându-se mai mare decât e, Florian Coldea a spulberat puțin această certitudine și nu este decât treaba foștilor săi colegi și parteneri strategici să-l pună cu botul pe labe, cercetându-i cu atenție afacerile din timpul mandatului de adjunct al SRI și băgându-l acolo unde îi e locul. Dacă nu la pușcărie, pentru că poate or fi ars împreună dovezile, măcar în lada cu deșeuri biologice a istoriei", mai spune Patrick André de Hillerin.

  Acesta crede că "SRI-ul n-a fost condus niciodată de oameni cu adevărat inteligenți", dar "a avut mereu un PR bun".

  Jurnalistul descrie comparativ, în notă critică, activitatea altor persoane aflate de-a lungul timpului la conducerea SRI — Virgil Măgureanu, Costin Georgescu, George Maior — și revine la subiectul principal.

  În viziunea lui Patrick, Florian Coldea "a fost prostul pe care subalternii l-au manevrat cum au vrut ei, făcându-l să creadă că este, cu adevărat, cel mai puternic om din România, care poate face ce vrea, când vrea". Astfel, Coldea "a fost lăsat să se vadă că este matrioșka primordială și că în el se adună păpușile mai mici".

  Ceea ce nu e deloc o atitudine eficientă, cânte afli într-o asemenea funcție.

  "Atât de mult a crezut în atotputernicia sa, încât s-a lăsat filmat și fotografiat în vacanțele plătite de Ghiță și s-a lăsat, în definitiv, avut la mână, convins fiind că lui nu i se poate întâmpla niciodată nimic. Dacă ar fi dat mai des pe la școală ar fi învățat din istorie că așa ceva practic nu există", arată Patrick André de Hillerin.

  Florian Coldea a îndeplinit funcția de director adjunct al Serviciului Român de Informații în perioada 2005-2017. La 12 ianuarie 2017, a fost suspendat din funcție de către directorul civil al SRI, Eduard Hellvig, în urma dezvăluirilor făcute de fostul parlamentar Sebastian Ghiță, referitoare la faptul că acesta din urmă ar fi fost în concedii de lux împreună cu Florian Coldea și soția acestuia.

  Tematic

  Generalul Coldea surprinde: "Există un Iuda". Despre legătura cu... Dragnea!
  La această oră, generalul Coldea, sub presiune - „Înţeleg frustrarea unora"
  Dragomir: „Florian Coldea a urât-o pe Alina Bica de moarte"
  Exploziv! „Coldea-Kovesi au fost o pereche, este un lucru ştiut"
  Generalul Coldea vorbește și... Eduard Hellvig își face bagajele?!
  Daniel Dragomir, cocktail exploziv pentru Coldea!
  Premieră informativă: Coldea și Sebi Ghiță vorbesc unul imediat după altul!
  Răceala generalului Florian Coldea, subiect de glume
  Eveniment decisiv: confruntare Liviu Dragnea - Florian Coldea
  Andronic, despre decizia CCR: „Sunt două forţe, una face curat în grajdurile lui Coldea"
  Celebru fugar despre cât de puternici sunt Coldea, Kovesi, Iohannis
  Tagurile:
  catavencii, Serviciul Român de Informaţii, general, SRI, Costin Georgescu, Patrick André de Hillerin, Eduard Hellvig, George Maior, Florian Coldea, Virgil Măgureanu, Sebastian Ghiță, SUA, România


  Știrile Zilei