00:45 17 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă

  Dăncilă lasă decizia grea pe capul lui Tudorel Toader. Abilitate sau eschivă?

  © Photo: Guvernul României
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  55210

  Liviu Dragnea: "Eu nu vreau plecat pe nimeni, fiecare să plece când îi vine sorocul şi aici nu se pune problema să plece cineva sau altcineva".

  BUCUREȘTI, 12 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fără îndoială, premierul Viorica Dăncilă a demonstrate că este un om politic abil, cu o abordare inteligentă care suplinește anumite răspunsuri clare. Mai ales atunci când vine vorba de decizii pe care șeful său politic, Liviu Dragnea, le evită de mult timp.

  Cel mai clar este cazul Kovesi, în care atitudinea lui Liviu Dragnea a fost cât se poate de echivocă. Iată, de exemplu, un răspuns de anul trecut, redat de prestigioasa revistă "Capital" — care consemna că șeful PSD "nu doreşte ca Laura Codruţa Kovesi să plece de la conducerea DNA".

  "Eu nu vreau plecat pe nimeni, fiecare să plece când îi vine sorocul şi aici nu se pune problema să plece cineva sau altcineva (…) Asta că o vreau eu plecată pe Kovesi — să stea doamna Kovesi cât vrea la DNA!".

  Desigur, Dragnea spunea că "Problema e mult mai gravă", că el nu "se duce după discuţiile astea", că aici de "o practică urâtă, periculoasă, nedemocratică, de poliţie politică ce se întâmplă în România". În același timp însă, Dragnea nu a susținut inițiativele instituționale ale lui Liviu Pleșoianu (propuneri de comisii de anchetă) sau radicale, de tip Codrin Ștefănescu sau Șerban Nicolae.

  Aseară, întrebată de Alessandra Soicescu dacă ar ataca la Curtea Constituțională eventualul refuz al președintelui Iohannis de revocare a Laurei Kovesi, Viorica Dăncilă a răspuns în felul următor.

  "N-am ezitat niciodată să-mi asum responsabilitatea, dar legat de acest aspect vreau să văd în primul rând ce va face președintele, dar vreau să subliniez: îl voi susține pe ministrul Justiției", a spus Dăncilă.

  De fapt, ce responsabilitate își asumă Viorica Dăncilă? Niciuna! Ea "îl susține" pe Tudorel Toader, ceea ce e un truism — normal că, premier fiind, îți susții ministrul! Dar pe de altă parte, Dăncilă declară clar că NU va ataca la CCR refuzul (eventual) al președintelui, ci lasă asta pe umerii lui Toader.

  "Vreau să văd ce decizie va lua președintele, dar, repet, îl voi susține pe ministrul Justiției", a mai spus premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3.

  Întrebarea firească este — de ce nu consideră PSD un obiectiv politic îndepărtarea unui pilon al "statului paralel"?

  Adică vin mai mulți demnitari PSD (actuali și foști) cu probe ale încălcărilor normelor statului de drept, alți demnitari manifestă în stradă, liderii partidului, în frunte cu Dragnea, fac declarații spectaculoase despre acest grup ocult — dar când vine momentul deciziei concrete — "îl voi susține pe ministrul Justiției"!

  Pentru aducere aminte, Tudorel Toader este un independent susținut de ALDE. În acest context, cum să interpretăm atitudinea Vioricăi Dăncilă — abilitate sau eschivă? Și cum va fi "evaluată" această atitudine?… Dar "obiectivele" pe Justiție?

  Tematic

  Turcan: Guvernul Dăncilă a aruncat 350.000 de români sub pragul sărăciei
  Dăncilă, mai periculoasă decât Polonia și Ungaria - poate compromite Bruxelles-ul
  Gafe incredibile: Viorica Dăncilă, "Știri pe Surse" și... Vladimir Putin!
  Şoc! Mircea Marian, supărat că nu poate vedea poze cu premierul Dăncilă pe Facebook
  Raluca Turcan: „Valentin Popa trebuie să părăsească imediat cabinetul Dăncilă!"
  Dăncilă a vorbit la Chișinău despre revocarea lui Kovesi și raportul lui Toader
  Declarații de presă ale prim-miniștrilor Pavel Filip şi Vasilica-Viorica Dăncilă
  Tagurile:
  Viorica Dăncilă, Toader Tudorel
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei