02:42 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  România - UE

  O spune Teodorovici: Reduceți dependența de UE dacă vă sperie criza

  © AFP 2019 / THIERRY CHARLIER
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  26001

  Când stai la mâna unui singur mare partener în schimburile comerciale, vei fi slab în fața unor conjuncturi internaționale defavorabile.

  BUCUREȘTI, 15 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. A fost de ajuns să se rostească termenul "criză" și am început să înțelegem că avem nevoie de o schimbare structurală în politică externă.

  România are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană raportat la produsul intern brut, după Marea Britanie, iar după ieșirea acesteia din UE va avea cel mai mare nivel, urmând să fie cel mai expus stat european în cazul declanșării unei crize internaționale, a declarat economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

  România a avut în 2016 un deficit de cont curent de 1,3% din PIB, iar pentru 2017 oficialul BNR estimează un nivel de 3,4%.

  Așadar, Lazea nu a spus că va veni o criză, ci a arătat că în cazul unei crize, suntem cei mai vulnerabili din Uniunea Europeană. Deficitul de cont curent reprezintă, în linii mari, diferența dintre importuri și exporturi. Evident că o țară care nu își acoperă necesarul are mari probleme în situații de criză economică internațională, când relațiile comerciale se prăbușesc, bursele merg în jos, monedele o iau razna.

  Totuși, declarația de mai sus a stârnit multă vâlvă. Comentarii pe acest subiect au fost făcute și la emisiunea "100 de minute" de la Antena 3, realizată de Alessandra Stoicescu.

  Invitat la emisiune, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a respins eventualitatea unei crize internaționale care să afecteze România, dar a admis că problema deficitului de cont curent există și a numit și o cauză — "dependenţa foarte mare de UE, de circa 80%, în ce priveşte schimburile comerciale".

  Într-adevăr, să ai cea mai mare parte a exporturilor și importurilor îndreptate într-o (și dintr-o) singură direcție nu este cea mai fericită dintre situații. Este ca și cum o societate comercială ar avea 80% din livrări și comenzi de la unul și același partener, astfel că dacă partenerul "se gripeaza", suferă și firma.

  Teodorovici a spus și ce trebuie să facem ca să diminuăm această dependență — "să dăm drumul la investiții".

  Foarte frumos, numai că auzim asta de prea mult timp, și de la toate guvernele, de toate culorile politice, care s-au perindat la putere.

  În plus, oricâte investiții am face, oricât ne-am diversifica oferta și activitățile absorbante de noi input-uri, fără o politică externă mai realistă, deschisă și către alte zone ale Globului, vom rămâne în continuare multă vreme la nivelul vorbelor frumoase.

  In 2016, Romania avea un deficit de 1,3% din PIB. In 2017 urmeaza sa vedem datele, probabil ca deficitul a fost 3,4% din PIB. Si o sa ziceti: ”Bun, și care e problema? Dacă criteriul e 4% și anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problemă, cu atat mai mult cu cât el ar trebui sa depășească 4% trei ani la rând ca să ieșim din criteriu”.

  ”Deci, repet, nu vom ieși din acest criteriu probabil în urmatorii cinci ani sau șase ani. Este mai putin preocupant pentru atât? Nu. El este cel mai preocupant pentru că România astăzi, când vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană dupa Marea Britanie. Și după ce va iesi Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a spus Valentin Lazea.

  Tematic

  Tânăr analist economic din diasporă: „Nu se rezumă totul la creșterea PIB-ului”
  România ar fi avut un PIB mai mare, dacă românii nu ar fi plecat peste hotare
  Ilie Şerbănescu despre creșterea PIB: capitalul străin nu ridică nivelul de trai
  Tagurile:
  necesitatea reducerii, dependența de blocul comunitar, pericol de criză, deficit de cont curent, PIB, Ministerul Economiei, BNR, Valentin Lazea, Eugen Teodorovici, UE, România


  Știrile Zilei