14:54 16 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Imperiul Otoman

  Celebru analist: Ca stăpân, NATO "seamănă tulburător" cu Imperiul Otoman

  © Domeniu public
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  56670

  "Brațele vestice" ies mai ieftin lăsând administrarea în cârca românilor, consideră un reputat jurnalist economic.

  BUCUREȘTI, 25 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Analistul Ilie Șerbănescu face o comparație între ocupația otomană și situația actuală a României.

  "Istoriografia românească tinde să prezinte faptul că, în secolele de dominaţie otomană asupra ţărilor române, acestea n-au fost transformate în paşalâc (adică nu au fost preluate în administrare turcească directă), ca un fel de dibăcie victorioasă a românilor pentru supravieţuire în vremuri de restrişte, în timp ce în realitate nu era nimic altceva decât o modalitate prin care opresorul străin obţinea acelaşi efect, dar cu un cost infinit mai mic, în măsura în care — şi este de accentuat! — exista o administraţie românească gata să-şi oprime propriul popor chiar mai abitir decât o administraţie străină", scrie Șerbănescu în Cotidianul.ro.

  El completează că "forma juridică prin care puterea străină își impunea condițiile" o constituiau așa-numitele "capitulații".

  Ce se întâmplă acum?

  "Nu seamănă tulburător de mult situația aceasta din Ţările Române medievale cu situația actuală din România, parte a NATO, membră a UE și care mai împlinește și centenarul existenței sale întregite de sine stătătoare?!" — se întreabă celebrul jurnalist.

  "După ce au simțit, veacuri de-a rândul, strânsoarea brațelor estice, românii au ajuns, din anii 2000, în mult râvnitele brațe vestice. Acestea, în numai câțiva ani, le-au luat totul de atâta iubire: resursele subsolului, industriile, băncile, telecomunicațiile, utilitățile, comerțul, pădurile și cea mai mare parte din pământurile agricole. Ca urmare, în baza proprietăților dobândite, au preluat, în virtutea regulilor capitaliste însele, decizia, transformând rapid și, foarte important de menționat, fără ocupație militară, România într-o biată colonie!" — arată Ilie Șerbănescu.

  Acesta sesizează și un paradox: "Dar, mirare!, nu i-a luat, așa cum ar fi firesc, și administrarea, după preluarea proprietății și deci deciziei".

  De ce? În viziunea analistului, "brațele vestice, care combină inteligent forța cu eficiența (de trăiesc astfel bine-mersi de secole pe seama altora)", au anumite motive.

  "Lăsând administrarea în cârca românilor, stăpânii străini ies mai ieftin (o administrație străină plătită ca la ea acasă ar necesita cheltuieli copleșitor mai mari). Dar, mai ales, stăpânul străin nu răspunde de nimic, ba poate arunca în capul românilor toate relele din lume. Românul devine vinovatul de serviciu, iar culpabilizarea permanentă este condiția jecmănirii culpabilului" — spune Șerbănescu.

  El crede că "neasumarea administrării de către stăpâni nu înseamnă cumva delegarea către vătafii români a vreunei fărâme din decizie, ci doar lăsarea acestora să fure ceva milioane pentru ca stăpânii să poată fura ei, în liniște și în aplauzele generale, miliarde peste miliarde".

  Tematic

  Tăriceanu preia afirmația-șoc de la Dragnea - UE și NATO, sub semnul întrebării!
  Stoltenberg a exclus participarea NATO la campania siriană
  România a cheltuit cu 13% mai mult decât alte state membre NATO pentru apărare
  Stoltenberg: trupele NATO se vor afla pe flancul Estic atât cât va fi nevoie
  Unul din liderii Mișcării Cinci Stele a criticat politica NATO față de Rusia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei