08:45 21 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.12
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Tudorel Toader

  Exclusiv: De ce nu s-a publicat sesizarea pentru Kovesi - ce ascunde ministrul Toader

  © Photo: Guvernul României
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (118)
  238532

  De zece zile sesizarea CCR nu e publicată de Guvern sau de ministrul Justiției - în 24 de ore se împlinește un termen limită pe care l-ar fi stabilit CCR.

  BUCUREȘTI, 2 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Azi se împlinesc 10 zile de când, pe 23 aprilie, Tudorel Toader se întâlnea la guvern cu Viorica Dăncilă pentru a finaliza demersul sesizării CCR în cazul revocării Laurei Kovesi, mai precis în cazul refuzului președintelui.

  Imediat după întâlnirea care a durat 30 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, făcea un anunț ciudat:

  "M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect", a spus Toader, care a plusat — "Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea".

  Am remarcat de atunci că nu este ceva în regulă în afirmația lui Toader: cum adică Dăncilă "a semnat", dacă ministrul i-a dus „proiectul"?! Ce, "a semnat proiectul"?! De ce? De ce nu și ciornele?… Atrăgeam atenția că premierul trebuia să semneze scrisoarea către CCR, nu proiectul!

  Tot atunci, ministrul spunea că sesizarea "va ajunge în cursul zilei de azi la Curtea Constituţională a României". Ceea ce însemna că Guvernul urma să facă sesizarea, deși în permanență s-a vorbit de demersul ministrului care urma "să fie susținut"! Iar forma finală, înțeleg că a făcut-o… cine? Că după cele spuse de ministrul Justiției, Dăncilă a semnat proiectul, apoi el a plecat… deci cine a finalizat sesizarea?

  Bun, dar hai să spunem că totul e în regulă, sesizarea s-a trimis la CCR… chiar ca o sesizare. Problema e că nimeni, cu excepția lui Tudorel Toader și Dăncilă nu a văzut-o!

  Mai mult, Tudorel Toader ne-a obișnuit cu o activitate transparentă, iar fiecare demers al său a fost imediat publicat pe pagina de Facebook. Nu și de data asta!

  Nici Guvernul, nici MJ, nici ministrul nu au publicat sesizarea! Mai mult, invitat în seara următoare la "Sinteza zilei", ministrul Toader spunea în privința sesizării — "Nu am să intru pe fondul problemei ca să nu creăm dezbateri publice înainte ca acel conținut al sesizării să fie făcut cunoscut".

  Ceva mai devreme, președintele Iohannis avusese și el o reacție care suna a provocare: "Nu am emoţii, dar dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul".

  În ziua următoare, presa vine cu informația că "CCR a cerut puncte de vedere la instituțiile implicate până în 3 mai", spunea chiar Mihai Gâdea a doua zi după interviul cu Toader, precizând că e vorba de "surse". Iată cum transmitea chiar agenția națională Agerpres:

  "Curtea Constituţională a României (CCR) a dat Guvernului termen până pe 3 mai pentru a depune punctele de vedere privind sesizarea formulată după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR".

  Deci, tot "pe surse"! Interesant este că sesizarea a fost concepută ca draft chiar imediat după ce Iohannis a refuzat revocarea (apud Toader), apoi completată cu afirmațiile și „argumentele" președintelui, apoi s-a scris celebrul "proiect" și a mai fost și o formă finală pe care cineva ar fi trimis-o la CCR. Iar acum se cer "puncte de vedere" Guvernului.

  Bun, deci numai azi nu e 3 mai. E mâine. De ce tot acest secret în jurul textului sesizării? Că doar nu e un demers ascuns, ci unul strategic, simbolic precum lupta de clasă, această bătălie cu Kovesi! În plus, e vorba de Curtea Constituțională, nu de o instanță civilă — se vine cu argumente constituționale, nu cu înregistrări surpriză sau cu — știu și eu — scheletul Elodiei!…

  Așa cum am mai spus-o, toată atitudinea celor implicați este ciudată — mai ales a apreciatului ministru Toader — și repet îndoiala mea (de jurnalist) cu privire la seriozitatea/realitatea demersului de revocare a Laurei Kovesi.

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (118)

  Tematic

  Acum, dimineață, moment crucial pentru Toader, Dăncilă și Kovesi
  Ciutacu a făcut-o praf pe Kovesi - a descoperit PROBA de care se temea șefa DNA!
  Exclusiv: Prin Kovesi, România e supusă de SUA unui experiment creat de fondatorul FBI
  Tudorel Toader, decis - impuls pentru Guvern în acțiunea anti-Kovesi
  Cazul Kovesi: Iohannis calcă în picioare Coaliția - cui mai folosește majoritatea?
  Băsescu, afirmație bombă despre Kovesi și o persoană influentă! Are curaj să continue?
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei