23:17 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Laura Kovesi

  Schimbarea Laurei Kovesi ar putea fi decisă azi, în orice moment!

  © Photo: Radioresita
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  209951

  Numai artificiul președintelui Iohannis - "citirea foarte atentă" - a amânat decizia finală. Practic, schimbarea Laurei Kovesi ar putea fi decisă chiar azi!

  BUCUREȘTI, 20 iun — Sputnik, Evan Răutu. O decizie care în actualul context capătă o importanță uriașă: secția de procurori a CSM ar putea da azi verdictul în privința acțiunii disciplinare a Inspecției Judiciare în cazul Laurei Kovesi. O eventuală decizie în defavoarea procurorului șef al DNA l-ar oblige practice pe Iohannis să constate că și ultimul bastion, procurorii CSM, a renunțat la apărarea Laurei Kovesi.

  Concret, pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară demara o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, pentru încălcarea dispoziţiilor deciziei CCR — refuzând să se prezinte la Comisia "Sufrageria".

  A fost astfel adusă atingere "onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei", prin nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, consideră Inspecția Judiciară.

  "În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul-şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României — Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor (…) şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", constata Inspecția Judiciară.

  Instituția a apreciat și că șefa DNA, "prin poziţia publică" a afectat "onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor".

  Aceasta e speța aflată pe rolul Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Decizia fost amânată în data de 13 iunie pentru azi.

  Așa cum spuneam, decizia survine într-un moment delicat, când președintele Iohannis este obligat de CCR să o revoce din funcție pe șefa DNA — și numai artificiul "citirii foarte atente" a amânat o decizie finală. Ori, dacă procurorii CSM dau un verdict favorabil pentru acțiunea disciplinară — ar fi o lovitură care ar anula manevrele președintelui. Practic, schimbarea Laurei Kovesi ar putea fi decisă chiar azi!

  O sentință favorabilă Laurei Kovesi ar trimite "meciul" în faza descrisă de Iohannis prin "vom vedea săptămâna viitoare".  Știrile Zilei