02:47 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  699443

  Iohannis ar scăpa de acuzația de nerespectare a deciziei CCR, dar și de presiunile #REZIST! Și pentru liderii PSD-ALDE apar multe oportunități de abordări politice.

  BUCUREȘTI, 21 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cazul Laura Kovesi atinge limitele interpretării Constituției și ale mai multor legi. În plus, presiunile asupra președintelui Iohannis, dar și asupra liderilor Coaliției devin greu de suportat.

  Pe de altă parte, este previzibil că revocarea șefei DNA ar provoca reacții masive — proteste sub diverse forme.

  În acest context, surse ale Sputnik din zona Președinției afirmă că o soluție ar fi fost găsită de consilierii lui Klaus Iohannis — și chiar discutată cu liderii Coaliției. Iar un eveniment neașteptat care a avut loc ieri confirmă informația "pe surse".

  "Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial", a transmis ieri Administrația Prezidențială.

  Deci, în mod cu totul neașteptat, consilierul pe probleme de justiție a demisionat, locul rămâne liber — iar cea mai bună mișcare a președintelui este cooptarea Laurei Kovesi în echipa președintelui Iohannis, în calitate de consilier prezidențial.

  În acest fel Iohannis ar scăpa elegant de acuzația de nerespectare a deciziei CCR, dar și de acuzațiile de pe sens opus! Revocarea Laurei Kovesi s-ar transforma într-o ridicare în grad, iar Iohannis ar beneficia de un aport de popularitate semnificativ. Și de fidelizarea electoratului radical al temutei șefe DNA.

  Pentru liderii Coaliției, varianta reprezintă o soluție, fiindcă varianta suspendării, cerută de radicalii partidelor și de o parte a electoratului presupune multe dificultăți. Pe când așa, în cazul contopirii formale a imaginii lui Iohannis cu a Laurei Kovesi, se deschid alte oportunități de abordări politice pentru abilii și experimentații Dragnea și Tăricanu.

  Tematic

  Schimbarea Laurei Kovesi ar putea fi decisă azi, în orice moment!
  Analist apropiat PSD, ipoteză șoc: "Kovesi NU va fi revocată ci... ministru al Justiției!"
  Procente șocante de ultimă oră: Încrederea în Klaus Iohannis și în Laura Kovesi
  Ultima oră: Coincidență sau strategie - Kovesi și Dragnea, sentințe în același timp!
  Savaliuc aruncă bomba: "Se încearcă o negociere cheie, ascunsă, cu Laura Kovesi"

  Știrile Zilei