02:37 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Klaus Iohannis, Jean Claude Juncker

  Se confirmă pas cu pas planul "Bruxelles" de preluare a puterii

  © Facebook / Klaus Iohannis
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  3918181

  Moscova a avut dreptate: omul de la Bruxelles a intrat în acțiune, ca și forțele care-l susțin. Orban a făcut loc, acum se așteaptă și mutarea Kovesi, un lider PSD confirmă.

  BUCUREȘTI, 28 iunie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câteva zile, "Sputnik" — "organul de propagandă al Moscovei" cum e numit de presa în lipsă de argumente — "Sputnik", deci, a scris pentru prima dată de planul prin care Klaus Iohannis și "premierul de Bruxelles" vor construi o forță politico-oengisto-stradală care să adune întreaga opoziție cu ținta finală — puterea.

  Scriam acum câteva zile că primul pas va fi căderea în ridicol a actualei conduceri a PNL prin intermediul moțiunii — demers care mai avea un scop: acela de a demonstra întregii populații că PSD și aliații NU pot fi învinși pe căi normale, prin acțiunea partidelor clasice.

  În acest sens, Iohannis va prelua inițiativa, primii pași fiind desemnarea lui Dacian Cioloș ca "unificator" căruia I se subordonează toate partidele Opoziției. În acest sens, Cioloș nu va acționa ca un politician clasic, ci ca un hibrid între un partid nou internaționalist și un revoltat "rezistent" — un fel de Troțki actual.

  Pasul următor al președintelui va fi desemnarea Laurei Kovesi ca mână dreaptă a președintelui, un consilier cu semnificație de simbol al viitorului mandat. Apoi intervenția figurilor radical băsiste de la Bruxelles, București și de aiurea.

  Rolul lui Cioloș nu va fi doar unirea Opoziției, ci și susținerea și provocare alegerilor parlamentare anticipate — și suprapunerea lor peste cele prezidențiale, folosind "motorul" Iohannis și "combustia" Kovesi pentru a învinge prea sigurul PSD.

  Cert este că în ultimele două zile s-a produs căderea lui Orban, demers la care a achiesat frenetic toată presa, indiferent de orientare. Ca la un semnal, cu o voluptate teribilă, presa a declarat la unison căderea lui Orban.

  Paranteză: Orban nu e un prost și nici un politician fără experiență și abilități; în mod normal, el nu făcea greșeli precum mitingul de marți sau ieșirile verbale stupide. Decât dacă acestea făceau parte dintr-un plan, în care el și-a asumat un rol.

  Ei bine, în paralel și-a intrat în rol și Cioloș, cerând insistent alegeri anticipate dar și fiind prezent în stradă, ca „#rezistent", dar și în mass media și adunări publice ca politician. Noul politician, bruxellezul, internaționalistul.

  Prezența sa printre protestatari a fost consemnată de presă ca un eveniment — "a vorbit cu cei prezenţi". "Orban e lipsit de inteligență și înțelepciune", a spus Cioloș, fiind preluat și auzit până în SUA preotului Chris Terhes.

  Dar, Terheș mai observă un aspect esențial: "Aceleași voci spun că Orban NU s-a consultat cu Iohannis în ceea ce a făcut". Vocile din propoziție, le nominalizează tot Terhes: "Cioloș, MRÎ (partidul lui Cioloș, n.n.), USR, formatorii de opinie, gorniști și propaganda Noii Securități".

  Și, în timp ce presa lovea în Orban după anunțarea scorului Moțiunii, Cioloș se deplasa la Ploiești, unde rostea o nouă cuvântare, bine preluată de Agerpres. Iată ideea forță a lui Cioloș:

  "Dacă gândim sănătos din punctul de vedere al democraţiei din România, ar trebui acum nu doar să pice Guvernul, ci să avem şi alegeri anticipate şi cei care spun că au legitimitatea şi că ei pot să conducă, să dovedească că au încrederea electoratului după un an de proteste".

  Observați combinarea alegeri — Guvern — proteste? Cioloş a participat la o dezbatere organizată de Platforma România 100 şi RO 100 Ploieşti. Adică un fel de mai nimic am zice… dar presa a transmis, contrar obiceiului unei zile cu un singur eveniment major, Moțiunea.

  Dar, ca un nou argument, apare tot azi și un sondaj Sociopol, firma interesantului sociolog Mirel Palada. Ia să vedem care sunt principalii beneficiari ai încrederii:

  Călin Popescu Tăriceanu cu 17%, Liviu Dragnea 15%, Mugur Isărescu, 14%, și Dacian Cioloş cu 13% din încrederea celor chestionaţi. Deci, între Cioloș și șefii marii coaliții de guvernare sunt doar… câteva procente, care, de fapt, se încadrează în marja de eroare de 3%.

  Să precizăm că pe primele locuri sunt Gabi Firea, cu 25%, și Klaus Iohannis cu 24% — cifre care par bizare, dar nu intră în obiectul analizei.

  În schimb, la partide, noul "partid" al lui Cioloș, Mişcarea România Împreună e deja la egalitate cu USR, ambele cu 7%. Și comentariul este că „MRÎ prezintă o evoluţie constantă faţă de sondajele anterioare".

  Cu siguranță Mirel Palada nu e omul lui Cioloș, dar, ca o paranteză, fostul său asociat, Mihai Motoc, este implicat în combinatorica #REZIST.

  Concluzia — Cioloș a intrat în acțiune, ca și forțele care-l susțin. Orban a făcut loc, iar zilele astea așteptăm și mutarea Kovesi. De altfel, și PSD, prin Șerban Nicolae, confirmă informația pe care Sputnik a dat-o în premieră — poziționarea "zeiței dreptății" lângă Iohannis, la Cotroceni. Da, "Moscova" a avut din nou dreptate!

  Tematic

  Celebru lider PSD, achitat! DNA i-a făcut viața un coșmar și l-a băgat în spital!
  Manifestații ale contestatarilor guvernului Dăncilă. Cum a fost (FOTO)
  Acum: Moțiunea anti-Dăncilă a căzut - rezultat surpriză - cineva a trădat!
  Dăncilă a luat la rost PNL, USR și PMP. Declarație-șoc în Parlament


  Știrile Zilei