18:49 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Viorica Dăncilă și Benjamin Netanyahu

  Ambasada Israelului sporește misterul - de ce nu mai vine Netanyahu în România

  © Photo: Site-ul Guvernului României
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  53531

  Pe această din urmă temă s-a făcut multă bășcălie în spațiul public - "teama" lui Netanyahu de plângerea lui Orban - dar motivele par foarte serioase.

  BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cu puțin timp în urmă, Ambasada Israelului la Bucureşti a răspuns unei solicitări a agenției MEDIAFAX, confirmând cu acest prilej faptul că premierul Benjamin Netanyahu şi-a amânat vizita în România.

  Iată răspunsul dat de E.S. Tamar Samash, ambasadorul statului Israel în România.

  "Premierul Benjamin Netanyahu a decis să efectueze o vizită oficială în România, dar evenimentul va fi reprogramat. Într-adevăr, era planificată o întâlnire G2G pentru luna august, dar Premierul Netanyahu a fost nevoit să amâne sosirea în Romania din cauza altor angajamente. Guvernul României a fost informat deja cu privire la acest lucru. Prim-ministrul Netanyahu și-a exprimat dorința de veni în România alături de o delegație importantă oficială care va intensifica relațiile dintre cele doua state".

  Sunt mai multe aspecte caudate. Primul — confirmarea Ambasadei (deci anunțul reprezentantului oficial al Israelului) nu vine direct, printr-un comunicat sau o declarație, ci prin intermediul unui răspuns la solicitarea unei agenții de presă, aici MEDIAFAX.

  Această confirmare vine foarte târziu, la mai mult de 12 ore după ce jurnalistul israelian Attila Somfalvi a anunțat știrea și la două zile după ce jurnalistul, confirmat și de Anima News, a aflat din "surse guvernamentale" israeliene.

  Mai mult, în răspunsul Ambasadorului se spune că "Guvernul României a fost informat déjà", fapt neconfirmat de autoritățile române — și nepublicat prin vreun comunicat sau declarație.

  Este foarte greu de înțeles cum o vizită oficială de tip "G2G", care presupune deplasarea unei parți importante a Cabinetului israelian, este anulată brusc, surprinzând pe toată lumea.

  Motivul pentru amânare a fost expus jurnalistul israelian Attila Somfalvi — și anume o vizită în America Centrală pe care ar trebui să facă premierul israelian în aceeași perioadă!

  "Nu pot să înțeleg o astfel de mișcare, este absolut ciudat", a spus Somfalvi, "Am rămas perplex, pentru că acea vizită în America nu este încă oficială, am multe semne de întrebare, vizita în România era plănuită de multe luni — vreau să aflu adevărul, nu știu care este adevăratul motiv", a completat jurnalistul israelian.

  Mai mult, amânarea vizitei survine în contextul discuţiilor în contradictoriu privind mutarea ambasadei României la Tel Aviv, dar şi a plângerii penale depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului, așa cum corect subliniază sursa de presă citată.

  Pe această din urmă temă s-a făcut multă bășcălie în spațiul public, afirmându-se că premierului Netanyahu îi e teamă să nu fie luat la anchetat de șeful DIICOT în baza plângerii lui Orban.

  În opinia noastră, o problemă majoră o constituie atitudinea președintelui Iohannis — care a dat tonul suspiciunilor în legătură cu deplasarea și relațiile premierului și a lui Liviu Dragnea cu potentați israelieni. În plus, Iohannis s-a abținut să comenteze demersul lui Orban, criticat chiar de personalități din PNL.

  În fine, atitudinea lui Iohannis este contrară celor două demersuri care vizează interesele susținute de Netanyahu: mutarea Ambasadei României la Ierusalim și acordul cu Iranul, mai précis susținerea inițiativei SUA de a renunța la acest acord.

  La acestea ar putea fi adăugat și subiectul economic de mare interes — Fondul Suveran, chestiune departe de a fi lămurită de și din toate părțile.

  Iată deci câteva probleme serioase care ar putea sta la originea amânării. Așteptăm în continuare clarificări, mai ales prin intermediul Guvernului României.   Știrile Zilei