13:09 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Liviu Dragnea și Mihai Tudose

  Motivul ascuns din spatele căderii Guvernului Tudose - ce știe Dragnea

  © AP Photo / Andreea Alexandru
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  310150

  Zeci de miliarde de euro - și o echipă de demnitari care a lucrat la un proiect pe care acum în acuză toată lumea - până unde se știa de trădare.

  BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Da, zeci de miliarde de euro — acesta ar fi adevăratul motiv al prăbușirii aparent inexplicabile a unuia dintre Guvernele PSD, mai precis al Guvernului condus de Mihai Tudose. De fapt, nici la ora actuală PSD nu a explicat clar motivele pentru care controversatul politician fost forțat să demisioneze — pentru ca, ulterior, să nu fie luate măsuri pe linie politică împotriva sa.

  Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, este și cel mai bun specialist în resurse și energie din Parlament.

  În această dublă calitate a fost invitat ieri în emisiunea Alessandrei Stoicescu, "100 de minute". Aici deputatul a vorbit despre modificarea legii Offshore, insistând pe modificările aduse proiectului în Camera Deputaților și atacurile companiilor concesionare.

  Ei bine, aici Iancu a aruncat bomba — Guvernul Tudose ar fi căzut din cauza manevrelor de la acest proiect de lege. Iar concordanța datelor este semnificativă — premierul Mihai Tudose a demisionat la o lună după ce legea a fost votată în Senat în forma acuzată ulterior de analiști, politicieni și presă, dar susținută de corporații, de Iohannis și presa afiliată — și de Ambasadă.

  "Nu vă spun mai mult, acest guvern a căzut la o lună", a spus Iulian Iancu, subliniind că "Nimeni atunci nu a fost foarte atent de ce s-a încăpățânat președintele Dragnea și PSD să schimbe un guvern care raporta rezultate bune".

  Ei bine, dezvăluirea parțială de la Antena 3 ascunde încă multe detalii esențiale.

  Și anume, documentul, proiectul de lege făcut de guvern, are data de 11 octombrie — iar pe 12 octombrie este schimbat omul de maximă încredere al lui Liviu Dragnea, vicepremierul Sevil Shhaideh.

  Da, dar Shhaideh mai avea o calitate — reprezentatnt al statului în board-ul OMV Petrom — OMV fiind unul dintre principalii beneficiari ai legii în forma super avantajoasă trimisă de Guvern! Cu toate scutirile și beneficiile incredibile!

  Ministrul Finanțelor, care a vizat proiectul, era tot un om de încredere al lui Liviu Dragnea, fost șef peste direcția marilor contribuabili la ANAF, când a fost în centrul a două scandaluri majore legate de doi mari jucători în petrol — direct vizați de legea Offshore — OMV și Exxon, prin firma parteneră GSP. Detaliile sunt multe, ca și legăturile lui Mișa cu domeniul.

  Și atenție — Mișa a făcut parte, alături de Tudose, din prima echipă guvernamentală care a dicutat propunerea "mega investiției" unui consorțiu format din OMV și Exxon cu Guvernul României; se petrecea la finele lui februarie 2017, premier era Sorin Grindeanu, Tudose era ministrul Economiei iar Mișa era SS la Finanțe. Din echipa guvernului a mai făcut parte doar un alt personaj — om de bază a lui Dragnea, Mihai Busuioc, pe atunci Secretar General al Guvernului, numit apoi, inexplicabil prin CV și studii, Președinte al Curții de conturi.

  De la acea discuție s-a născut proiectul care a trecut cu modificări acum două zile. Și despre care s-a tăcut mâlc — până când un personaj, Sorin Roșca Stănescu, un inițiat și o victimă a tainelor afacerilor de miliarde cu resurse naturale, a dat în vileag totul și a început o campanie furibundă.

  Să mai menționăm că la Economie, până cu o lună înainte de proiect fusese Mihai Fifor, cel a cărui carieră e atât de plăcută de Ambasadă și de Președinte, dar în momentul semnării a fost puțin semnificativul Gheorghe Șimon, deputat PSD. Ah, să nu uităm și de alt vicepremier al lui Tudose, Marcel Ciolacu, cel care a înlocuit-o pe Sevil.

  În schimb, la Energie și Mediu, două ministere importante pentru proiect — ei bine acolo, Călin Tăriceanu, cel care în 2008 a semnat concesiunile din Marea Neagră, inclusiv redevențele minuscule, și-a menținut mereu interesul și oamenii, miniștrii, unii chiar foarte apropiați.

  Pe scurt, afacerea în cauză, proiectul extrem de avantajos pentru companiile străine, NU a fost făcută fără cunoștința apropiaților lui Liviu Dragnea. Adică ori vorbim de o trădare (sau o înșelare a așteptărilor?) la nivel de apropiați ai liderului PSD, ori… acesta nu era chiar în afara subiectului.

  Ori, Liviu Dragnea, ca și Mihai Tudose ar trebui să dea mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat acolo.   Știrile Zilei