09:05 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Emmanuel Macron și Klaus Iohannis

  Franța, o nouă declarație oficială plină de tupeu la adresa României

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  457352

  Diplomația franceză face o declarație care elogiază activitatea Laurei Kovesi și atenționează dur Guvernul României - invocă și MCV!

  BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, Evan Răutu. Poziție oficială a purtătorului de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe despre România, mai precis în legătură cu demiterea Laurei Kovesi.

  Pagina oficială a Ambasadei Franței la București găzduiește un "interviu" cu purtătorul de cuvânt al diplomației franceze, pe care îl reproducem ca atare:

  „Întrebare — Care este reacția Franței la anunțul de ieri privitor la revocarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a procurorului șef anticorupție, Laura Codruța Kövesi?"

  Răspunsul vine ca o referire directă la relația dintre ministrul le Drian și Laura Kovesi:

  "Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Kövesi, pe care dl Jean-Yves Le Drian a întâlnit-o în cadrul vizitei efectuate la București pe 11 aprilie, a avut un rol determinant în progresele atinse de România în cursul ultimilor zece ani în domeniul respectării statului de drept și al luptei împotriva corupției".

  Suntem "atașați ireversibilității acestor reforme", precizează diplomatul francez. În plus, concluzia este una care ar merita o replică pe măsură:

  "Aflându-ne la doar câteva luni înainte de președinția română a Consiliului Uniunii Europene, Franța, alături de partenerii săi europeni, va rămâne vigilentă cu privire la situația statului de drept în România, în special în cadrul mecanismului de cooperare și verificare", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe.

  Este încă o declarație surprinzătoare a diplomației franceze. Pe 28 iunie, ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, ataca direct coaliția de guvernământ:

  "De la venirea la putere, coaliția PSD-ALDE n-a încetat să caute contestarea sau împiedicarea procedurilor judiciare care vizează clasa politică", a declarat Le Drian, subliniind că "Președintele Iohannis a fost constrâns de Curtea Constituțională să o destituie înainte de terminarea mandatului".

  Declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe
  Declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe


  Știrile Zilei