08:06 16 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Tudorel Toader

  Acum: Ziua de foc pentru DNA - Toader pune în aplicare cea mai dură măsură!

  © AFP 2018 / Daniel MIHAILESCU
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  517871

  Toader: „ Luni dimineață se va verifica și dacă e conformă declarația unuia dintre procurorii-șefi adjuncți, rămânem în așteptarea unui răspuns corect și complet"

  BUCUREȘTI, 6 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Încep prin a reaminti că astăzi începe o nouă selecție de candidaților care vor apărea în fața Comisiei ministeriale care va alege noul șef al DNA. Selecția va dura o lună, iar interviurile în fața Comisiei vor fi susținute începutul lunii septembrie.

  Conform anunțului misterului Justiției, între 6 august și 24 august vor fi depuse candidaturile, iar pe 29 august va fi publucată lista celor admiși. Între 3 și 5 sepembrie se or desfășura interviurile — cu ministrul Toader, în fața Comisiei ministeriale.

  Pe 6 septembrie, ministrul va face marele anunț — cine va fi noul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

  Candidaților li se vor verifica atât cunoștințele, cât și, pe baza proiectelor depuse, modul în care înțeleg că trebuie condusă și reformată instituția, îndreptate problemele apărute — și multe alte puncte care denotă, clar, că e vorba de o selecție foarte riguroasă.

  Detalii se pot găsi în anunțul Ministerului Justiției.

  Dar, tot azi, DNA trece printr-un alt moment "de foc": conform anunțului făcut pe pagina sa de Facebook, ministrul Tudorel Toader va solicita datele clare, concrete despre procurorii care sunt delegați sau detașați. Iată anunțul ministrului:

  "Luni dimineață, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări și detașări în funcție, precum și situația exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situații în care, la momentul delegării sau detașării, nu erau îndeplinite condițiile legale".

  Minsitrul a mai făcut o completare intersantă, cu referire la o afiamție a unuia dintre adjuncții Laurei Kovesi.

  „Se va verifica și dacă este conformă declarația unuia dintre procurorii-șefi adjuncți, în sensul că "doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegați. În DNA nu există procurori detașați…."!

  Ei bine, peste doar câteva ore de la acest anunț postat chiar sâmbătă, la 8 dimineața (Toader nu e în concediu!), la ora 13, ministrul revenea cu o postare care… poate da fiori unora:

  "Apreciind promptitudinea procurorului-șef adjunct de la DNA, constat că sunt 20 si nu 7 delegări, precum ne spunea ieri. Rămânem în așteptarea unui răspuns corect și complet!"

  Cu alte cuvinte, ministrul a demonstrate că e mereu "pe fază" — iar acum așteaptă datele complete!

  Dar, între timp presa a venit cu date din care ar rezulta că și a doua cifră prezentată de adjunctul DNA e incorectă.

  "Pe site-ul DNA apar nu mai puțin de 48 de procurori detașați și delegați în diferite funcții de conducere", scrie "Evenimentul zilei", care atrage atenția că "Legea spune că la propunerea procurorului şef al DNA, procurorul general semnează delegări pe o perioadă de 6 luni, acestea putând fi prelungite doar o singură dată".

  Mai mult, sursa citată menționează Articolul 55 din Legea 303/2004 (1): "Numirea în celelalte funcţii de conducere în cadrul PÎCCJ şi a DNA se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura dată, de către CSM, la propunerea procurorului general al PÎCCJ sau a procurorului-şef al DNA, după caz."

  "Cu toate acestea, Jean Uncheşelu, Florentina Mirică şi Elena Grecu se numără printre procurorii delegaţi pe funcţii, în loc să fie numiţi de CSM", atrage atenția jurnalistul EvZ.

  Probleme există însă în mai multe cazuri de procurori din DNA, spune sursa citată. Ei bine, în condițiile acestea, ziua de azi va fi una extrem de dificilă la DNA, instituție la care se anunță mari schimbări.

  Reamintim că Laura Kovesi a detașat mulți magistrați, cu care și-a făcut echipa. Nume sonore, inclusiv o parte din cei care s-au prezentat la primul concurs, fac parte din această politică de cadre a temutei fostă șefă a DNA.

  Tematic

  Tudorel Toader - declarație surpriză despre un candidat la șefia DNA!
  Ingrid Mocanu, dezvăluire șocantă - odată cu cel mai dur control la DNA!
  Șoc la concursul DNA - Toader, decizie radicală!
  Meciul zilei: Acum se defășoară bătălia pentru șefia DNA, Toader e atacat dur!
  S-a făcut un pas important către desființarea DNA
  Savaliuc explodează! Surpriză la DNA - e candidatul pe care l-ar fi dorit Kovesi!
  Schimbare la DNA - prima declarație a "noii Kovesi"
  Surpriza de la DNA - locul lui Kovesi e luat de fiica unui celebru procuror
  DNA intră peste Firea și Becali
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei