08:18 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (130)
  5716243

  Noile avioane rusești de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal", ar putea distruge în 2 minute elementele scutului antirachetă american din România.

  Aleksandr Hrolenko, expert militar

  BUCUREȘTI, 22 aug — Sputnik. Ministerul Apărării al Rusiei desfășoară între 21-26 august forumul internațional de tehnică militară "Armata-2018", în cadrul căruia a fost prezentată capacitatea de manevrare a avionului de vânătoare MiG-31K, dotat cu rachetele hipersonice „Kinjal".

  Sistemul aerian de rachete "Kinjal" este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil în două minute să lovească cu rachetele de precizie înaltă zona în care se află sistemul de apărare antirachetă din România. În cazul în care la baza din Deveselu ar exista rachete Tomahawk cu focoase nucleare, există o probabilitate ca particulele radioactive, pulverizate în aer, să ajungă și pe teritoriul Republicii Moldova.

  Demonstrarea forței este mai bună decât utilizarea ei în luptă. Rusia nu amenință pe nimeni, promovează o politică externă pașnică. Totuși, observând restabilirea "Cortinei de Fier" de către cei din Occident, extinderea NATO spre Est, Moscova este nevoită să întreprindă măsuri de răspuns. Crimeea și regiunea Kaliningrad au fost transformate într-un termen record în bastioane foarte puternice, capabile să facă față oricărei agresiuni.

  La ce se așteptau "partenerii" atunci când au amplasat la Deveselu radarul american AN/SPY-1 (intergrat în sistemul Aegis Ashor) și sistemul de lansare Standard SM-3 Block IB, care poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor Tomahawk?

  Probabil presupuneau că Moscova nu va observa apariția în România a versiunii modificate a crucișătorului de clasa Ticonderoga (fapt care contravine Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune din 1987). Din păcate, în cazul unui eventual conflict militar de proporții în Europa, baza Pentagonului din România (aflată la 340 kilometri de frontiera cu Moldova) va deveni o țintă prioritară pentru un atac de răspuns sau preventiv al Rusiei.

  Particularități geografice

  Zece avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete "Kinjal", au început să-și îndeplinească misiunea militară în districtul militar de Sud în primăvara anului 2018. Anterior, în Crimeea au fost amplasate sistemele de apărare antiaeriană S-400 și S-300, sisteme de rachete anti-nave. "Kinjal" a pus punct în discuțiile occidentale despre cine este „hegemonul" în regiunea Mării Negre. Rusia a creat o zonă de acces restricționat și de interzicerea a accesului sau manevrelor (anti-access and area denial, A2/AD). Nu mai contează câte avioane de vânătoare se află în Crimeea sau câte sosesc periodic din regiunea Krasnodar pentru misiuni de patrulare, spre exemplu. Avionului MiG-31K poate atinge o viteză de până la 3000 kilometri pe oră, iar cea mai mare distanță între țărmurile Mării Negre este 1150 kilometri. Acum "partenerii" sunt supravegheați din apropiere.

  MiG-31 a efectuat a testat racheta hipersonică Kinjal
  © Photo : Министерство обороны РФ

  Distanța din Crimeea până în satul Deveselu pe linie dreaptă este peste 700 kilometri. Rachetele hipersonice rusești Kinjal pot fi lansate din orice regiune a Mării Negre (apele teritoriale ale României sunt de 12 mile marine), să manevreze activ și să atingă ținta din orice direcție.

  „Kinjal" nu poate fi doborât. Într-o situație de criză sistemele antirachetă ale NATO, cel mai probabil, vor zbura pe alături, peste capetele locuitorilor Bulgariei sau Moldovei. În această situație, vecinii României devin captivi Statelor Unite (teritoriile cărora se află la mii de kilometri de teatrul european de luptă).

  Baza militară din România este primul obiect al sistemului american global antibalistic în Europa (European Phased Adaptive Approach). După anul 2018 se planifică crearea unui șir de mijloace informaționale și de lansare a sistemului antiballistic (următoarea este Polonia), precum și amplasarea navelor cu sistemul Aegis pentru misiuni de patrulare. În cazul în care tensiunile politico-militare nu se vor diminua prin eforturile diplomatice ale Rusiei, presupun că problema de securitate va fi rezolvată de avioanele de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal".

  MiG-31 oferă garanții

  Avionul de vânătoare hipersonic de generația a 4-a, MiG-31, este un instrument al supremației absolute în aer, creat pentru nimicirea avioanelor, rachetelor de croazieră și sateliților aflați la o înălțime mică.

  Monstrul indestructibil, din titan și oțel, dispune de o masă maximă la decolare de 47 de tone, de un sistem de dirijare a armei și o stație de radar, care permite detectarea țintei de la o distanță de 320 kilometri, cu o însoțire simultană a peste zece ținte în aer. Patru avioane de acest fel sunt capabile să controleze un spațiu aerian pe un front de 1100 kilometri.

  Nava aeriană este dotată cu o rachetă aerobalistică hipersonică manevrabilă, invizibilă pentru radare.

  Astăzi racheta Kinjal reprezintă cea mai puternică și cea mai temută armă din lume, fiind capabilă să distrugă orice obiecte aflate la sol, mare și în spațiul cosmic. Nimeni nu se poate proteja de ea. Racheta hipersonică este capabilă să atingă țintele la o distanță de 1500-2000 kilometri (pe care le parcurge în patru minute), reușind să treacă în mod garantat de sistemele antibalistice americane. Kinjalul nu poate fi interceptat de niciun sistem antibalistic existent sau care ar urma să fie proiectat în viitorul apropiat. Specialiștii deja prognozează dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului hipersonic pentru atingerea țintelor la o distanță de peste 3000 de kilometri, fără a lua în considerație raza de acțiune a avionului de vânătoare.

  Apropo, prototipul american al rachetei hipersonice urmează să fie testat doar în anul 2019, în timp ce arma ar urma să între în dotarea armatei nu mai devreme de anul 2021. Rusia se află înainte cu câțiva ani. Ce e de făcut dacă "partenerii" nu înțeleg vorba bună și respectă doar forța?

  Demonstrarea celor mai moderne tehnologii de apărare nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de asigurare a suveranității și securității Rusiei. Forumul "Armata 2018" și rachetele „Kinjal" reamintesc Statelor Unite și altor vecini de pe planetă că e mai preferabilă o prietenie cu Rusia, decât relațiile de ostilitate.

  Тема:
  Industria militară rusă (130)

  Tematic

  Racheta Kinjal, mult mai performantă decât predecesoarea ei, Iskander: VIDEO
  SUA sunt vulnerabile în fața rachetelor rusești „Kinjal”
  Racheta hipersonică Kinjal: Demonstrare în premieră la parada de 9 mai
  Au apărut primele imagini ale testelor rachetei hipersonice rusești "Kinjal"
  Fifor a recunoscut: scutul de la Deveselu - rachete balistice
  Putin şi Trump vor discuta despre baza Deveselu din România
  Prima grădiniță rusească din România. Vom avea un “Deveselu cultural” (VIDEO)
  Scandal: militarii americani de la Deveselu au agresat câțiva polițiști români
  Scut? Rampă de lansare? Poligon tehnologic? Deveselu, un pericol pentru Moldova
  Retragere strategică de la Deveselu!
  MAE: Bugetul SUA alocat sistemului Aegis Ashore de la Deveselu rămâne intact
  Un general român: reacția Rusiei față de Deveselu este una normală
  MAE sfidează Moscova: sistemul antirachetă de la Deveselu este defensiv
  Scutul antirachetă de la Deveselu ar putea fi scos din România
  MApN vrea întărirea apărării antiaeriene a scutului de la Deveselu
  Tagurile:
  MiG-31K, kinjal, Sistemul de apărare antiaeriană, Tomahawk, scutul antirachetă, rachete, ministrul Apărării, Deveselu, Rusia, România


  Știrile Zilei