04:08 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  NATO

  Expert NI: Amplasarea unei baze militare a SUA în apropierea Rusiei e o idee proastă

  © AP Photo / Patrik Stollarz
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  20110

  Expertul revistei National Interest a explicat de ce amplasarea unei baze militare americane în Polonia va dăuna atât Europei, cât și SUA

  BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Expertul revistei National Interest Doug Bandow consideră că amplasarea unei baze militare americane „Fort Trump” în Polonia este o idee proastă pentru SUA și Europa.

  Potrivit Bandow, instalarea bazei Fort Trump este lipsită de sens – în perioada războiului rece acest lucru era determinat de anumite condiții, însă astăzi nimeni nu mai crede că Moscova într-adevăr și-ar dori să atace Polonia. El a menționat că Rusia vrea doar ca frontierele sale să fie protejate. În același timp, Bandow a reamintit că e vorba de o supraputere nucleară. În afară de aceasta, Europa este în stare să-și asigure capacitatea de apărare, consideră autorul.

  Bandow este convins că înființarea unei noi baze militare va duce la o exacerbare a confruntării între Rusia și SUA. În opinia lui, Rusia are suficiente motive de nemulțumire – spre exemplu, extinderea semnificativă a NATO, susținerea de către Washington a loviturilor de stat și spijinul militar oferit oponenților Moscovei.

  Dacă Rusia s-ar fi comportat la fel în Canada sau Mexic, Washingtonul ar fi reacționat prompt și agresiv, consideră expertul.

  Autorul a menționat că demonizarea Moscovei și rusofobia împing SUA spre un nou război rece. Expertul a reamintit că întreținerea bazelor militare în alte state este o afacere foarte costisitoare, iar luând în considerație situația economică din Statele Unite, ar merita să se mai mediteze asupra raționalității unei astfel de decizii.

  Anterior, Polonia a propus SUA amplasarea în țară a unei divizii de tancuri și blindate, asumându-și toate cheltuielile – peste două milioane de dolari. Donald Trump a declarat că Washingtonul se gândește, deocamdată, la o eventuală înființare a unei baze militare.

  Tematic

  Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
  Peskov: Dislocarea bazei SUA în Polonia va atrage acțiuni de răspuns din partea Rusiei
  Polonia este îngrijorată de o eventuală pace între SUA și Rusia
  Polonia nu se mai vrea o “coloană a cincea” a SUA în UE
  Polonia: nu am cerut SUA sancțiuni împotriva Nord Stream-2
  Pentagonul examinează regiunile Poloniei pentru noi baze militare ale SUA - Mattis
  Tagurile:
  The National Interest, Baza militară, Polonia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei