10:39 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  3988130

  Informațiile eronate pot ”duce în derizoriu categoria profesională”, iar felul în care a fost formulată ideea ”erorii de grefă” poate ”aduce grave prejudicii de imagine profesiei”

  Tudorel Toader
  © AFP 2020 / DANIEL MIHAILESCU
  BUCUREȘTI, 1 nov - Sputnik, Evan Răutu. În urma afirmației procurorul general Augustin Lazăr că documentul (ordonanța) prin care era clasat dosarul penal care îl viza Klaus Iohannis ar fi ajuns în dosarul său de candidatură din cauza unei ”erori de grefă”, a venit imediat o replică fermă, din partea unei organizații apolitice, profesionale.

  Este vorba de Sindicatul Național al Grefei Judiciare ”Dicasterial”, afiliat la Federația PUBLISIND

  Într-un text publicat aseară de liderul grefierilor, Cătălin Trăistaru, se combate ferm afirmația Procurorului General. ”Eroare de grefă sau nepăsare, domnule Procuror general?”, este titlul textului, cu un vădit sens ironic la adresa șefului Ministerului Public.

  ”Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier”, spune clar Trăistaru.

  Iar punctul forte al explicației lui Trăistaru este acela că dosarele profesionale ale magistraților ”au caracter personal”.

  ”Cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii”, se spune în acest text, care nu lasă loc de replică.

  Mai mult, sindicatul grefierilor atrage că informațiile eronate pot ”duce în derizoriu categoria profesională”, dar și că felul în care a fost formulată ideea ”erorii de grefă” poate ”aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier”.

  ”Înțelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenți, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere”, se precizează în textul Sindicatului Național al Grefei Judiciare ”Dicasterial”, în legătură cu afirmația lui Augustin Lazăr.

  Deci, așa cum spuneam, o reacție care nu lasă loc nici pentru replică, dar nici pentru explicații precum cea formulată de Augustin Lazăr – mai bine zis, o lovitură pentru procurorul general - puternică, în situația actuală, și chiar din interiorul sistemului de Justiție.

  Tematic

  Toader a declanșat procedura revocării Procurorului General!
  Iată cum Toader l-a făcut praf pe Procurorul General Lazăr – cele mai tari acuzații!
  Tagurile:
  Klaus Iohannis, Sistem, Procuror General, Augustin Lazăr


  Știrile Zilei