04:07 05 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  1001140

  Oficiali desemnați de Congres recunosc: adevărata față a ”modelului SUA” e o minciună acceptată de state din lumea întreagă din cauza ”influenței mondiale bazată pe forța militară”

  BUCUREȘTI, 15 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Aseară Sputnik a comentat pe scurt Raportul Congresului american prezentat ieri. Raportul se referă la situația militară a SUA și ajunge la o concluzie și la o posibilă soluție.

  ”Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (…) cu greu ar putea să câştige, dacă nu chiar va pierde, un război împotriva Chinei sau a Rusiei”, este concluzia Raportului.

  Soluția este una tipic americană: mai mulți bani. Concret, ar fi vorba de o creştere anuală de 3% până la 5% a bugetului apărării, situat, actualmente, la colosala cifră de 700 de miliarde de dolari!

  Dar, în Raport apare o frază cheie – care anulează toată ”povestea americană” – a modelului ”prima democrație a lumii”. Iată fraza:

  ”Superioritatea militară a Statelor Unite - coloană vertebrală a influenţei sale mondiale şi a securităţii naţionale - s-a erodat până la un nivel periculos”, se scrie în Raport. (”America’s military superiority—the hard-power backbone of its global influence and national security—has eroded to a dangerous degree” – Raport, pagina V).

  Cu alte cuvinte, cei 12 foşti înalţi responsabili din domeniu, atât democraţi şi republicani, pe baza studiilor și observațiilor cărora a fost întocmit Raportul, recunosc clar că principalul mod de a se impune în lume al SUA este ”Superioritatea militară” – adică Forța!

  Nu modelul de ”libertate și democrație”, nu ”bunăstarea”, nu ”buna guvernare”, nu ”libertățile cetățenești”, nu ”drepturile omului” – ci Forța militară! ”American Way of Life” și ”American Democracy” nu sunt decât butaforii, mascând adevărata ”coloană vertebrală a influenţei mondiale” a SUA, Forța militară!

  De aceea și supărarea pe orice tentativă a Europei de a avea o armată proprie, fiindcă influența SUA, dominația lui Big Brother ar scădea.

  De aceea și NATO – nu pentru apărarea ”democrației occidentale”, ci pentru că nu e decât un mod de a menține influența mondială a SUA, prin orice mijloace, mai ales prin utilizarea forței distructive – așa cum au făcut-o și o fac în Orient, deocamdată.

  Încă un aspect din Raport: se vorbește de ”deciziile şi disfuncţionalităţile politice ale celor două principale partide politice” -  o cauză a ”crizei de securitate naţională”.

  Deci se sparge și icoana sistemului politic perfect al SUA – modelul american e plin de probleme și creează crize. Desigur, nu numai în domeniul securității, ci s-ar vedea că și în alte domenii, mai ales în cel financiar-bancar. Ultima criză, din 2008, e relevantă – și încă nu e scos totul la lumină.

  În concluzie, Raportul prezintă adevărata față a ”modelului SUA” – o minciună acceptată de state din lumea întreagă datorită ”influenței mondiale bazată pe forța militară”. Deci nici vorba de o lume a democrației și păcii, ci una în care forța distrugătoare prevalează.

  Întregul Raport îl puteți citi aici.

  Tagurile:
  Fals, Washington, SUA


  Știrile Zilei