06:38 29 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.77
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  10269110

  Asupra Angelei Merkel se abat acuzații dure din partea Ierusalimului – iar nefericita ieșire a lui Iohannis ar putea fi un alt cap de acuzare împotriva puternicului cancelar german.

  BUCUREȘTI, 16 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii i-a cerut președintelui Iohannis să blocheze o acțiune externe de maximă importanță ale guvernului României.

  ”În efortul de a opri guvernul României să relocheze ambasada la Ierusalim, cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat președintelui României, Klaus Iohannis în aprilie, îndemnându-l să oprească Bucureștiul să declare anunțarea sediului diplomatic în capitala Israelului”.

  Am citat din prestigioasa publicație Jerusalem Post, al cărui corespondent transmite știrea din New York, citând ”surse occidentale”. Aceeași sursă a spus că Merkel ar fi apelat și la alți politicieni europeni în campania sa de a bloca relocarea ambasadelor europene la Ierusalim.

  Jerusalem Post face și o mențiune interesantă în contextul actual despre Viorica Dăncilă, pe care o numește ”premierul pro-israelian” al României, subliniind explicit o antiteză cu Iohannis.

  ”În aprilie, președintele României i-a cerut premierului pro-Israel al României să demisioneze din cauza aprobării de către guvern a relocării ambasadei”, scrie Jerusalem Post, subliniind că ”nu e clar dacă telefonul lui Merkel a jucat un rol în decizia lui Iohannis de a cere demisia lui Dăncilă”.

  Captură ecran, The Jerusalem Post
  Captură ecran, The Jerusalem Post

  Informația poate genera un scandal puternic, pentru că, exact în aprilie, Iohannis a folosit și nepotrivita formulă ”niște evrei”, referindu-se la persoanele cu care s-au întâlnit Dragnea și Dăncilă. Întâmplător, președintele, premierul și alți înalți oficiali ai Israelului…

  ”Cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii - Dăncilă vorbeşte strict în numele Guvernului, nu al României”, spunea atunci Iohannis, pe un ton disprețuitor.

  Ori, în contextul noilor informații, e posibil ca ieșirea lui Iohannis să fi avut la origine nu numai telefonul – ci și informații livrate de Angela Merkel.

  Din câte se înțelege din textul cotidianului israelian, asupra Angelei Merkel se abat acuzații dure din partea Ierusalimului – iar nefericita ieșire a lui Iohannis ar putea fi un alt cap de acuzare împotriva puternicului cancelar german.

  ”Ministerul Afacerilor Externe nu poate comenta presupusele discuții între Angela Merkel și președintele român. Vă sfătuim să contactați Administrația Prezidențială dacă aveți nevoie de informații suplimentare” – a fost reacția MAE la întrebările transmise de Jerusalem Post

  În același sens, o purtătoare de cuvânt a cancelariei germane a răspuns celor de la The Jerusalem Post că ”Nu putem da detalii despre discuțiile confidențiale“ – deci nu a negat discuția.

  Este de așteptat ca președintele român să lămurească aceste detalii – care se transformă, iată, într-un scandal internațional. Și un scandal care lovește puternic cancelarul german ar putea fi fatal pentru președintele român, al cărui sprijin principal este Berlinul.

  Tematic

  Dragnea l-a prins pe Iohannis! Dovadă nimicitoare, fără replică!
  Ingrid Mocanu și Mariana Rarinca, despre bomba zilei: ”Îl spală pe Iohannis și... șantaj!”
  Iohannis, reacții halucinante în fața presei!
  Viorica Dăncilă, schimbare de ultimă oră – față în față cu Iohannis!
  Iohannis la Londra - întâlnire anulată, acordul Brexit - aprobat de Guvern
  Tagurile:
  scandal, Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Angela Merkel


  Știrile Zilei