03:18 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Jens Stoltenberg

  Greșeală a lui Stoltenberg, a dat singur în vileag teama cea mai mare a NATO!

  © AFP 2019 / THIERRY CHARLIER
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  1420181

  Este evident, teama NATO l-a făcut pe Stoltenberg să comită o greșeală, o gafă care dă în vileag tocmai această frică a ineficientului, bugetivorului bloc militar

  BUCUREȘTI, 31 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Președintele Trump nu şi-a găsit timp pentru o discuție cu Secretarul General al NATO. În anul în care Alianța împlinește 70 de ani de la înființare, îngrijorările pentru viitorul NATO au venit chiar din SUA, acolo unde Trump a lansat mesaje îndoielnice în ultimii 3 ani”.

  Textul nu aparține ”propagandei ruse”, ci chiar principalului propagandist NATO, Radu Tudor, cel ale cărui mesaje sunt mereu corelate cu ideile transmise concomitent de blocul politic militar.

  Da, o temere majoră a NATO vine chiar de la imprevizibilul dar pragmaticul președinte american, dar nu asta e ”teama cea mai mare” a NATO – ci ea vine din Europa, acolo unde se pune la cale constituirea unei forțe proprii de apărare.

  Desigur, Europa occidentală e conștientă de două aspecte: primul - probabilitatea nulă a unui conflict care să antreneze forțe armate la nivelul blocului militar, deci inutilitatea contribuțiilor uriașe pe care NATO și SUA le solicită.

  ”Recent, Trump a declarat “suntem 100% în NATO dar cer aliaților să-și sporească bugetele de apărare”, scrie același Radu Tudor, transmițând totodată și satisfacția Blocului bugetivor: ”Este cea mai bună afirmație pro-aliată făcută de Trump de când s-a instalat la Casa Albă”.

  Problema se reduce deci la bani-bani-bani, iar Europa, mai ales Occidentul – ocupat oricum de forțe militare americane – nu prea mai suportă. Mai ales că apare și al doilea aspect.

  Militari germani la manevre NATO. Imagine simbol
  © Sputnik / Денис Асланов

  Al doilea aspect se referă la incapacitatea NATO de a face față provocărilor care înspăimântă și exasperează Europa, în primul rând terorismul, practic adus de SUA și NATO în viața Occidentului după escapadele din Orient și Africa de nord, controversate motivațional și catastrofale ca efect. 

  În al doilea rând, NATO nu face față altui aspect – traficul uriaș de droguri, cu originea în spațiul extra-comunitar. Ba chiar se văd clar corelații între traseele drogurilor – și apartenența la țările NATO, aspect care a rezultat chiar dintr-un raport al DIICOT.

  Deci, cetățeanul european conștientizează din ce în ce mai mult că NU Rusia este amenințarea, ci e doar un motiv fals pentru ca birocrații NATO și hulpava industrie militară americană să ceară bani, tot mai mulți bani.

  Ori, NATO se teme că s-a atins masa critică a celor care s-au trezit, iar statele europene s-au hotărât să-și facă o forță proprie de apărare – care să răspundă pericolelor reale, resimțite direct de pașnicii locuitori din Germania, Franța, Belgia sau Italia. Ori, aceasta este temerea cea mai mare a NATO, amplificată și de recentul tratat franco – german.

  Unui om care NU bea alcool, îi atragi atenția să NU bea alcool?!

  În acest context, a venit la București Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care face o declarație din care reiese exact temerea de care scriam: ”Este important ca eforturile UE în domeniul Apărării să nu concureze cu cele ale NATO, ci să fie complementare”.

  ”Ne bucură eforturile Uniunii Europene în privinţa Apărării şi am declarat asta de mai multe ori”, a declarat Stoltenberg, dar, atenție: ”În acelaşi timp, este important ca eforturile UE în domeniul apărării să nu concureze cu NATO, ci să fie complementare”.

  O întrebare se pune clar: de ce a fost nevoie ca Secretarul General al NATO să atragă atenția asupra nevoii de ”complementaritate” – dacă nu ar exista tendințe în sens opus? Unui om care NU bea alcool, îi atragi atenția să NU bea alcool?!

  Este evident, teama NATO l-a făcut pe Stoltenberg să comită o greșeală, o gafă care dă în vileag tocmai această frică a ineficientului, bugetivorului și chiar periculosului bloc militar (pentru proprii cetățeni), pe care europenii s-au decis să-l… suplinească prin forțele proprii.

  Mai mult, Stoltenberg a făcut această afirmație chiar înainte de reuniunea informală a miniştrilor Apărării europeni – răspunzând la o întrebare venită ”din senin”: cum vede NATO evoluţiile din domeniul Apărării europene…

  ”Trebuie să înţelegem că unitatea europeană este importantă, dar ea nu poate substitui unitatea transatlantică”, a insistat Stoltenberg. ”Două Războaie Mondiale şi un Război Rece ne-au învăţat că America de Nord şi Europa trebuie să fie împreună”, a făcut un apel cvasi patetic șeful NATO, conform lui Radu Tudor

  Desigur, Stoltenberg omite să spună că în cele două războaie jertfa principală de sânge a dat-o Rusia, cea pe care NATO azi o vede ca pe o rațiune de existență a blocului militar și a cursei înarmării, prezentând-o fals ca pe o ”amenințare”.

  Iar despre ”războiul rece” – poate ar trebui să se spună deschis cât a pierdut Europa și cum a fost ocupată de trupele SUA, dar și cât a câștigat SUA de la Europa - financiar și strategic. O situație pe care unele grupuri din SUA vor să o mențină, inclusiv prin NATO.

  UE se trezește -  și dă peste nas SUA și NATO

  Interesant este că UE a dat chiar ieri o dovadă de independență față de Washington și NATO. În spinoasa problemă a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF),  Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, italianca Federica Mogherini, le-a dat peste nas războinicilor americani.

  Mogherini s-a declarat ”încrezătoare că se va găsi o cale pentru menţinerea şi implementarea deplină a INF”, asta în totală opoziție cu avalanșa de acuzații a SUA la adresa Rusiei, ultimatum și amenințare cu ieșirea ”sigură” din INF!

  Da, Europa se trezește sub presiunea propriilor cetățeni, sătui de birurile SUA și NATO, de minciunile cu ”amenințări”, ”provocări” și ”război hibrid”, în timp ce ei sunt uciși în târgurile de Crăciun și sunt invadați de cei alungați din țările lor de războaiele inutile și ilegale declanșate de SUA și NATO.

  ***

  Să mai amintim că europenii au văzut clar că doar intervenția decisă ”amenințătoarei” Rusii a pus capăt nebuniei din Siria, altfel NATO și SUA ar întins războiul până… cine știe unde? Așa cum au făcut cu grupări care au susținut Statul Islamic, Al Qaida -  conform documentelor apărute în spațiul public.

  Tagurile:
  Greşeli, Radu Tudor, Federica Mogherini, Jens Stoltenberg, NATO


  Știrile Zilei