12:04 30 Martie 2020
În direct
 • EUR19.91
 • USD18.09
 • RUB0.23
 • RON4.12
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  232591

  Este și o bătălie personală a Laurei Kovesi, fapt cunoscut atât din declarațiile Elenei Udrea, cât și ale lui Dan Andronic, cel ale cărui dezvăluiri au marcat decisiv cariera fostei șefe a DNA.

  BUCUREȘTI, 12 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Au inventat niște procedee, s-au comportat ca niște hackeri. Mi-au luat tot ce aveam în casă. S-au făcut clone, s-a făcut proces verbal. După vreo 2 ani Bucureștiul a cerut Brașovului să intre în clone. Lucrurile erau mai mult decât evidente. Nu am înțeles cum au putut face acest act de piraterie informatică, au extras ce li s-a părut interesant și l-au băgat în dosarul cu Udrea. Înalta Curte a dat dovadă de curaj stabilind evidența”.

  Aceasta a declarat jurnalistul Dan Andronic, într-o intervenţie telefonică la România TV.  

  Pe scurt, este vorba de dosarul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru ”trafic de influență” și ”spălare de bani” iar patronul EvZ, jurnalistul Andronic, pentru ”mărturie mincinoasă”.

  Procurorii încearcă să demonstreze că Udrea ar fi primit 3,8 milioane de euro de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, precum și o creanță de 900.000 de euro - un împrumut acordat societății care edita Evenimentul Zilei – iar în schimb fostul ministru urma să intervină la Ministerul Economiei și la Hidroelectrica pentru menținerea contractelor cu holdingul miliardarului Buzăianu.

  Completul ÎCCJ a decis că percheziția informatică efectuată de Direcția Națională Anticorupție a fost una ilegală – și din această cauză se elimină proba constând în e-mail-urile trimise sau primite de Andronic, precum şi în documente de pe hard diskuri în legătură cu achiziţionarea şi administrarea SC Editura Evenimentul şi Capital SRL.

  ”Desfiinţează, în parte, încheierea contestată şi rejudecând: admite excepţia invocată de inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Udrea Elena Gabriela şi, în temeiul art. 102 alin.2-4 C. proc.pen., exclude din materialul probator corespondenţa electronică tip email primită/transmisă de către Andronic Dan Cătălin şi documentele stocate pe hard diskuri în legătură cu activităţile desfăşurate în vederea achiziţionării şi administrării SC Editura Evenimentul şi Capital SRL în perioada 23.04.2011- 08.12.2014, ataşate la vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017 conform procesului verbal din 02.10.2017 nr. 87/P/2015”, se arată în decizia Curții Supreme.

  Instanța a decis ca, în termen de 5 zile, DNA să decidă dacă ”menține trimiterea în judecată a inculpaţilor Andronic Dan Cătălin şi Udrea Elena Gabriela sau solicită restituirea cauzei”.

  Pe de altă parte, Instanţa supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a pus sechestru pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale, precizează sursa citată.

  În concluzie, DNA pierde o bătălie într-unul dintre cele mai importante dosare – cel care lega influențarea afacerilor din politică și presă, cu conexiuni majore, care vizau personaje de prim rang din afaceri, presă și politică. Asta nu înseamnă că războiul (dosarul în cauză) s-a încheiat!

  Acest dosar este și o bătălie personală a Laurei Kovesi, fapt cunoscut atât din declarațiile Elenei Udrea, cât și ale lui Dan Andronic, cel ale cărui dezvăluiri despre întâlnirea din ”sufrageria lui Gabriel Oprea” au marcat decisiv cariera fostei șefe a DNA.

  ”Am înţeles, când au schimbat tactica că nu am cum să scap de furia lui Kovesi, mai ales după ce povestisem şi episodul cu Pomana Porcului - parcă nu-mi ajunsese Sufrageria lui Oprea”, declara Dan Andronic în 2017.

  Tematic

  Ciutacu și Andronic - scandalul "Protocolul" se mută, "rachete" contra Ambasadei
  Ce i-au răspuns românii lui Andronic la provocarea despre acoperiţii din presă
  Andronic, despre ce le lipseşte politicienilor: „Ea este inexistentă în România"
  Andronic, ferm: „Gata cu impostura morală! Mă duc la referendumul dedicat familiei"
  Tagurile:
  Laura Codruţa Kovesi, Elena Udrea, Dan Andronic, DNA


  Știrile Zilei