12:01 22 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.19
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.35
 • UAH0.62
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  7815362

  Mesajul fratern al lui Salvini către poporul român a creat emoție. Prietenia aceluiași Salvini față de Guvernul PSD a născut însă o întrebare: ce planuri are liderul naționaliștilor europeni cu partidul lui Dragnea?

  Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

  BRUXELLES, 16 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Matteo Salvini, liderul Lega, ministrul de Interne și vicepremierul Italiei este, la această oră, cel mai popular lider suveranist - naționalist, el depășind-o pe Marine Le Pen, care și-a avut momentul culminant de glorie la ultimele alegeri prezidențiale din Franța, dar și pe Viktor Orban, acesta fiind afiliat încă popularilor europeni.

  Salvini se pregătește să conducă alegerile europarlamentare nu doar în Italia, ci în toată Europa, coagulând tot ce poate pentru ca, în noul Parlament European, gruparea sa să ocupe peste 30 la sută din locurile Legislativului European, ceea ce îi va da o putere majoră de decizie și în cazul formării Comisiei Europene, adevăratul Guvern al UE care decide tot ceea ce se întâmplă în Uniune, de vreme ce restul instituțiilor europene au mai mult rol decorativ.

  Declarațiile lui Salvini despre poporul român, rostite la Ambasada României de la Roma, au născut emoție în rândurile românilor din țară și din Italia, mai ales că Salvini și-a făcut un brand din atitudinea sa anti-imigrație. Același Salvini care blochează navele cu imigranți din afara Europei, punându-și Bruxelles-ul în cap și certându-se pentru aceasta cu mulți lideri europeni (au devenit uzuale schimburile de replici dure cu Macron, de exemplu), spune că îi consideră pe români și pe românce frați și surori, arătând că nu îi consideră imigranți, ci rude și locuitori îndreptățiți ai Italiei.

  Dar, dincolo de fraternitatea sa cu românii, Salvini a acceptat ca reprezentanți ai noului partid național suveranist român, Partidul Alianța Națională (PAN), condus de avocatul Dan Chitic, să participe la acțiuni ale Lega, în Italia, punând bazele unui (necesar) parteneriat politic european. 

  În același timp, Salvini a transmis bezele către Guvernul PSD și l-a încurajat să continue apărarea valorilor tradiționale românești. Ori această linie politică este comună partidelor naționaliste și PSD-ului, așa că Salvini a identificat aici un fundament de colaborare între tabăra sa, partenerii săi politici din România - și partidul condus de Liviu Dragnea.

  Surse bine informate de la Bruxelles au precizat pentru Sputnik că PSD este așteptat cu drag în tabăra național suveranistă și că Salvini vrea să își întărească rândurile grupului europarlamentar cu reprezentanții PSD, profitând inteligent de faptul că socialiștii europeni s-au distanțat de PSD și de faptul că Timmermans, candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene, este un inamic declarat al Guvernului Dăncilă și al PSD-ului.

  Așadar, după alegeri, PSD are opțiunea să rămână în grupul socialiștilor condus probabil de Timmermans, într-o atmosferă ostilă, unde este mereu criticat, sau să fie primit la loc de cinste în grupul naționaliștilor care este deja cotat cu șanse să fie al treilea grup ca importanță din Parlamentul European, dar care se luptă pentru locul doi exact cu socialiștii europeni.

  Cum PSD va trimite la Bruxelles aproape jumătate din numărul europarlamentarilor români (33 de toți), bătălia pentru voturile PSD va fi majoră, pentru că PSD poate decide pur și simplu cine va ocupa locul doi în Legislativul European, socialiștii sau național suveraniștii, scorul dintre cele două grupuri anunțându-se extrem de strâns.

  Interesant este că și în ALDE apar voci suveraniste, în primul rând senatorul Daniel Zamfir, care a avut curajul de a duce o adevărată bătălie cu caracatița bancară, dar și Norica Nicolai, om politic și jurist de prim rang la nivel european, sau Varujan Vosganian, unul dintre marii intelectuali români. ALDE este atacat acum de… ALDE european, care se distanțează pe zi ce trece de partidul lui Tăriceanu și preferă să aibă un membru precum USR, a cărui doctrină globalistă și progresistă se potrivește mănușă cu ideologia unui Verhofstadt, mare apărător al lui Kovesi, exact ca USR, cu care schimbă scrisori de dragoste, și care, în plus, a și anunțat că nu va susține partidul lui Tăriceanu în campania pentru europarlamentare.

  În același sens, Salvini îl așteaptă și pe Viktor Orban să i se alăture în construirea marelui grup naționalist european, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie pentru că popularii europeni, de care aparține Orban, ar putea face o majoritate solidă în Parlamentul European cu naționaliștii lui Salvini pentru a-și asigura Comisia Europeană și pentru a-i izola pe socialiști.

  Conservatorii europeni, printre care polonezii de la PiS aflați la guvernare, ca și partidele numite ”populiste”, precum Mișcarea Cinci Stele din Italia, se vor alătura și ei acestei construcții, iar restul vor rămâne pe margine pentru cel puțin cinci ani.  

  Ce va face atunci PSD va rămân în afara jocului european, sau vor accepta invitația și prietenia lui Salvini de a lupta pentru aceleași valori naționale și pentru independența și suveranitatea statelor europene?

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  Tagurile:
  europeni, PSD, Matteo Salvini

  Știrile Zilei