23:01 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Ingrid Mocanu

  Exclusiv: Ingrid Mocanu - de ce ar trebui Kovesi arestată preventiv

  © Photo: Facebook / Ingrid Mocanu
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)
  3218205

  ”Lăsarea în libertate a inculpatului afectează ordinea publică, deoarece ar crea o tulburare în societate, care ar aprecia ca lăsarea sa în libertate aste o lipsă de reacție a autorităților la faptele descoperite”

  BUCUREȘTI, 21 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Săptămâna trecută, Sputnik a publicat o analiză a situației în care se găsește Laura Kovesi, pusă sub acuzare de procurorii Secției speciale pentru anchetarea infracțiunilor în justiție. Mai precis, am analizat posibilitatea arestării sale preventive, în contextul în care această ipoteză a fost lansată în spațiul public.

  Analiza noastră a pornit chiar de la felul în care DNA condus de Laura Kovesi interpreta o prevedere din Noul Cod Penal, și anume finalul paragrafului (2) din Art. 223 al Noului Cod Penal ”Condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive”.

  ”(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă (...) se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

  Ei bine, explicam, aici se interpretează prin exemplul public dat de suspect - adică induce ideea că fapta/atitudinea față de lege a suspectului este un model de urmat pentru public – cu cât persoana este mai notorie și are o influență mai mare în (grupuri din) societate.  

  De asemenea, au fost arestate ”preventiv” persoane care făceau parte din elite – inclusiv intelectuale (cazul Florin Rotaru) - deoarece se presupunea că suspectul ar putea avea legătură cu persoane (din acele medii înalte) care ar fi putut influența, la rândul lor, ancheta – martorii , datele etc. – chiar dacă nu exista nicio probă a unor asemenea contacte!

  Ori, în cazul Laurei Kovesi, vorbim de o personalitate de mare notorietate, definită ca model de anumite grupuri și grupări, ba chiar și idolatrizată public (există probe video și foto) cu  acces la mass media românești și internaționale.

  Fapt agravant în contextul interpretării menționate, în favoarea ei au loc ieșiri publice mobilizatoare (ajungându-se la incitări isterice!) care îndeamnă la nesupunere socială și manifestări în care se folosesc exprimări violente și se încalcă legi, de multe ori! Printre cei care incită sunt și personalități publice, vedete ale mass media, dar și persoane cu legături oficiale cu serviciile (de exemplu, Iulian Fota).

  Apare deci și ”starea de pericol pentru ordinea publică” (Art. 223 nCP) din cauza ”modelului” Laura Kovesi – care, este de menționat, nu face nimic pentru a potoli aceste manifestări, ci oferă chiar argumente, insistând că demersul procurorilor are legătură cu candidatura la Parchetul European, inducând ideea de represalii politice.

  În concluzia noastră, pe baza practicii DNA și a argumentației de mai sus, Laura Kovesi ar putea fi arestată preventiv.

  Am cerut și opinia unor juriști de marcă – iar săptămâna trecută am prezentat opinia avocatului Dan MV Chitic, oferită în exclusivitate pentru Sputnik, astăzi prezentăm opinia cunoscutei avocate Ingrid Mocanu față de expunerea noastră.

  ”Da aveți dreptate, în perioada de glorie se motiva pe acest alineat arestarea”, a confirmat Ingrid Mocanu. ”Se susținea că lăsarea în libertate a inculpatului afectează ordinea publică, deoarece lăsarea în libertate a coruptului ar crea o tulburare în societate, care ar aprecia ca lăsarea sa în libertate aste o lipsă de reacție a autorităților la faptele descoperite”.

  Iată deci un nou mod în care se interpreta Codul Penal și un alt motiv pentru măsura preventivă extremă! Desigur, modelul de interpretare nu este de apreciat, reiese din spusele apreciatei juriste.

  ”Era o înfrângere gravă a oricăror principii de drept - prezumția de nevinovăție, judecata doar pe baza probelor de la dosar, nu de la televizor etc.”, consideră Ingrid Mocanu.

  În concluzie, Laura Kovesi ar putea sau ar trebui arestată în baza celor prezentate mai sus?

  ”Dacă am aplica aceleași principii - și ea ar trebui arestată, căci poporul a fost oripilat de ceea ce a făcut ea și este revoltat”, a declarat cunoscuta avocată Ingrid Mocanu, în exclusivitate pentru Sputnik.

  Тема:
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)

  Tematic

  Ultima oră: Înfrângere majoră pentru Kovesi - i-ar putea da planul peste cap!
  Jurnalist, scenariu exploziv în cazul Kovesi – Ghiţă are o casetă, „mult mai tare”
  Opinie din SUA: Kovesi nu poate fi procuror-şef al Parchetului European
  CSM, decizii majore înainte de interviul lui Kovesi la Bruxelles
  Kovesi nu ar mai trece prin votul Parlamentului European - Antena 3
  Dăncilă: ambasadorul la UE, fără mandat la susţinerea lui Kovesi la Parchetului European
  Ştirea serii: Alina Bica va cere și sechestru pe bunurile Laurei Kovesi - plângere penală
  Tagurile:
  arest preventiv, Ingrid Mocanu, Laura Codruţa Kovesi


  Știrile Zilei