00:23 22 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

  Astăzi, Dragnea a dat semnalul campaniei lui Tăriceanu pentru prezidențiale

  © Photo: Facebook / Călin Popescu Tăriceanu
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  316861

  Azi am asistat la debutul campaniei electorale prezidențiale a lui Călin Tăriceanu, cu Liviu Dragnea maestru de ceremonii, șef de campanie și viitor premier

  BUCUREȘTI, 3 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, PSD a fost până acum cel mai strict în privința candidaturii la președinție. PSD a trimis în competiția supremă președintele partidului, fără excepție! Situația actuală este una specială, pentru că Liviu Dragnea are probleme…

  Dragnea are o condamnare definitivă la activ, dar are și un dosar penal periculos, cu o condamnare în prima instanță. Pe de altă parte, sondajele nu-l creditează pe Liviu Dragnea cu șanse în fața lui Iohannis – și nici nu-i depășește pe unii reprezentanți ai propriului partid.

  În plus, Dragnea este privit de Opoziție – indiferent de grupare – ca ”inamicul numărul 1”, deci există riscul unei uniri și a unei ieșiri în masă ”contra pericolului” Dragnea, exact ca în cazul Vadim Tudor, în 2000.

  În aceste condiții, amânarea lansării unei candidaturi a PSD ridică întrebări. Tânărul lider Liviu Pleșoianu a anunțat că vrea să candideze, are o susținere puternică la nivel de reacții pe internet și e o figură apreciată.

  Pe de altă parte, așa cum a subliniat în repetate rânduri Sputnik, Viorica Dăncilă ar fi un excelent candidat al PSD. În fine, unii analiști (Ion Cristoiu) au lansat varianta Lia Olguța Vasilescu.

  Astăzi, prezent la Târgu Jiu, Liviu Dragnea a declarat că PSD va decide asupra candidatului abia DUPĂ alegerile europarlamentare. Deci undeva prin iunie, în cel mai bun caz, urmează lunile de vară, imposibile pentru campanie – și ajungem în toamna alegerilor.

  Ceea ce este foarte târziu, chiar dacă vorbim de Viorica Dăncilă sau de Oana Vasilescu. Nu mai zic de Pleșoianu. Matematic, un candidat al PSD, cu excepția lui Dragnea sau Dăncilă NU cred că mai are timp să ajungă la notorietatea necesară pentru alegeri – directă, de stradă, nu prin internet sau mass media!

  Însă, tot azi, Dragnea a aruncat bomba, care anunță schimbarea: candidatul comun, numele și apartenența (PSD sau ALDE) trecând în planul secund, după planul ”celor mai mari șanse”.

  ”Iau în calcul varianta ca din partea alianţei PSD-ALDE să candideze candidatul cu cele mai mari şanse pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă cinci ani de zile”, a spus Dragnea.  ”Ăsta este principalul criteriu care pentru mine, personal, este cel mai important -  obiectivul major este să nu mai fie Iohannis sau cine ştie ce altă invenţie securistoidă”.

  Deci, dorința clară a lui Dragnea este ca social-democraţii şi ALDE să aibă un candidat comun! Ori, în condițiile în care ALDE a anunțat nu doar candidatul, ci și faptul că Tăriceanu va candida SIGUR, este clar că PSD, dacă vrea să meargă în formula Coaliție, trebuie să se plieze după ALDE.

  Adică să meargă pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu, fapt care reiese clar din logica discursului lui Liviu Dragnea. Dar și din logica acțiunilor și mai ales a…inacțiunilor PSD. 

  Să ne amintim că varianta cea mai vehiculată inițial de analiști a fost Călin Tăriceanu, candidat comun al Coaliției.

  Argumentele erau legate de popularitatea fostului premier, de prestanța sa, dar și de faptul că plasarea sa la Cotroceni ar fi o garanție că NU se va mai ajunge la statul polițienesc, bazat pe mijloace de coerciție. Liderul liberal este un om de afaceri și are ca prioritate afacerile, nu Justiția.

  Pe de altă parte, Dragnea ar fi liniștit cu Tăriceanu președinte, pentru că dacă un alt PSD-ist s-ar ridica în jilțul de la Cotroceni, situația lui în partid ar fi amenințată.

  Și, în fine, apropo de șanse, la un 1 la 1 cu Iohannis, Tăriceanu are multe atuuri, inclusiv al celui care știe cine, cum și de ce l-a adus pe Iohannis în jocul de la nivel național și în PNL. De ce nu a spus nimic Tăriceanu până acum? Poate nu a venit momentul.

  În concluzie, cred că azi am asistat la debutul campaniei electorale prezidențiale a lui Călin Tăriceanu, cu Liviu Dragnea maestru de ceremonii, șef de campanie și viitor premier. Și, poate viitor președinte, peste 5 sau 10 ani.

  Interesant este că acest demers s-a făcut chiar de ziua lui Ion Iliescu – dar am impresia că și fondatorul social democrației de după 1989 l-ar alege tot pe Tăriceanu candidat în fața altora, chiar din PSD.

  Tagurile:
  prezidențiale, Candidat, Liviu Dragnea, PSD
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei