23:26 27 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)
  108223

  Sondajul s-a derulat pe o durată de 2 săptămâni – 28 februarie – 13 martie, fiind realizat integral pe Internet, rezultatul este pur și simplu zdrobitor iar participarea foarte mare.

  BUCUREȘTI, 20 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Pe 28 februarie, Sputnik a lansat un sondaj on line pentru a afla care este părerea internauților români în legătură cu candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de șef al Parchetului European.

  Motivam atunci că subiectul candidaturii Laurei Kovesi la funcția de șef al Parchetului European suscită un interes major din partea opiniei publice din România.

  Precizam că Laura Kovesi a fost premiată de ambasade și guverne străine, demisă din funcția de șef al DNA de Guvern, fiind blamată și idolatrizată în același timp. Kovesi este acuzată de mulți români pentru abuzuri, pe de altă parte, susținătorii ei o consideră cea mai eficientă luptătoare împotriva corupției.

  În aceste condiții, spuneam, este interesant aflat care este părerea internauților români – și am oferit posibilitatea exprimării prin intermediul unui sondaj on line, cu o singură întrebare:

  ”Considerați că Laura Kovesi ar merita să devină șefa Parchetului European?” și două variante de răspuns:

  DA – Laura Kovesi are merite în lupta anticorupție, e o profesionistă

  NU – Laura Kovesi a comis abuzuri și ilegalități, e un instrument al ”Statului paralel”

  Sondajul s-a derulat pe o durată de 2 săptămâni – 28 februarie – 13 martie, fiind realizat integral pe Internet, prin Facebook și accesări din motorul de căutare Google – fiind validat un singur vot pentru fiecare IP. 

  Rezultatul este pur și simplu zdrobitor – în favoarea Laurei Kovesi: 82% dintre votanți  au votat ”DA - Laura Kovesi are merite în lupta anticorupție, e o profesionistă”, 17.3% au votat ”NU – Laura Kovesi a comis abuzuri și ilegalități, e un instrument al Statului paralel”, iar numai 0.7% au optat pentru ”Nu știu”.

  Au votat peste 22.000 de internauți, ceea ce reprezintă un eșantion mare – iar durata de 14 zile a sondajului a permis tuturor zonelor de interes să-l acceseze.

  foto

  Sigur, nu putem controla sau spune care grupuri s-au mobilizat mai mult – deși pare evident că susținătorii Laurei Kovesi au fost mai activi. În orice caz, prin extinderea perioadei de vot am încercat să creăm un cadru cât mai obiectiv.

  Relevant este că, după primele 24 de ore sondajul se prezenta cu totul invers, cei care NU o agreau pe Laura Kovesi având un procentaj de… aproape 90%!

  După 24 de ore s-a produs o mobilizare a celor care îi apreciază activitatea, așa încât după 48 de ore rezultatul fiind practic egal.

  După 3 zile, situația indica un procentaj favorabil Laurei Kovesi – circa 75% DA.

  După 4 zile, procentajul a urcat la aproape 90% DA, pentru ca după 7 zile să se stabilizeze în zona 82-84%, cifre care s-au menținut până la final.

  Rezultate sondaj, captură ecran
  © Photo : Sputnik
  Rezultate sondaj, captură ecran

  Așa cum menționam, sondajul nu are decât o pretenție: NU s-a umblat la cifre, ele reprezintă strict opțiunea internauților. Cum s-au mobilizat ei, asta nu mai e o chestiune pe care să o garantăm sau să o controlăm.

  Cert este că am asistat la una dintre cel mai mari mobilizări – ceea ce duce la o primă concluzie clară: Laura Kovesi (re)prezintă în acest moment un mare interes pentru români.

  A doua concluzie este că Laura Kovesi este poate singura personalitate față de care nu există NU există apatie – iar asta o dovedește aceeași mare mobilizare.

  A treia concluzie este legată de alte sondaje făcute de noi – Laura Kovesi este personalitatea care mobilizează cel mai mult zona de opoziție – politică dar și civică – fiind peste alte figuri importante din același segment al opțiunilor opiniei publice.

  În final menționăm că publicăm acest rezultat într-o zi de maximă importanță pentru fosta șefă a DNA – începerea negocierilor între reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului European pentru nominalizarea/desemnarea șefului Parchetului European, Laura Kovesi rămânând în cursă, alături de candidatul Franței.

  Indiferent de comentariile răuvoitoare care vor apărea, noi am respectat întocmai ceea ce am promis: am dat posibilitatea internauților să se exprime liber.

  Тема:
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)

  Tematic

  Lovitură de teatru: Scandalul uriaș cu Kovesi… îl demască pe Ponta! Se impune anchetarea!
  Ciutacu: ”Kovesi, denunțată de un celebru afacerist pentru șantaj”!
  Kovesi, suspendare din calitatea de procuror – Parchetul general, reacție oficială
  Necredibila ”Sinucidere” a șefului DNA Timișoara - Reacția neașteptată a Laurei Kovesi!
  Lovitură cumplită pentru Kovesi, chiar înainte de negocierea pentru Parchetul European!
  Tagurile:
  Sondaj, european, Parchet, Laura Kovesi, alegeri, Kovesi


  Știrile Zilei