03:15 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Deputați PSD în Parlamentul României

  Bruxelles: PSD a câștigat – a obligat partidele să se raporteze la România față de Europa

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile pentru Parlamentul European 2019 (38)
  6401332

  Tema principală a alegerilor europarlamentare este cea trasată de PSD: apărăm România sau apărăm interesele altora, din Europa?

  Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

  BRUXELLES, 13 aprilie, Sputnik, Daniela Porovăț. Mai e puțin până la începerea campaniei electorale și deja taberele sunt aliniate pentru luptă. Iar schimbările din Europa se fac simțite și în România, unde discursul suveranist a devenit foarte influent prin PSD, în timp ce partidele pro-europene, vechi sau noi, încearcă fără succes să reîncălzească ciorba entuziasmului eurofil care însă se stinge la fel ca prestanța președintelui Iohannis pus să le explice unor foști deținuți politici de ce îi ia apărarea actualului procuror general, vinovat de prelungirea prigonirii lor.

  PSD devine astfel partidul viitorului în România, înțelegând că Europa se schimbă și că e vremea națiunilor, în timp ce PNL și celelalte partide din opoziție încearcă să trăiască din inerția promisiunilor de altădată, copiind însă sloganele patriotice ale PSD, ca dovadă că își dau seama  de faptul că sunt obligate să se adreseze națiunii române, iar nu unei entități amorfe și indiferente la soarta propriei țări.

  PSD a câștigat deja bătălia electorală pentru că a impus raportarea la România și la interesul național în opoziție cu interesele multinaționalelor și ale birocraților europeni ca temă majoră a alegerilor europarlamentare. Nimeni nu mai poate face abstracție acum de această mănușă aruncată de PSD prin care fiecare partid trebuie să mărturisească public cu cine ține: cu România sau cu interesele altora!

  În felul acesta, PSD (la care se adaugă aliatul său ALDE) aduce România pe aliniamentul politicii europene, unde bătălia se dă între eurocentriști și suveraniști, în timp ce pozițiile PNL, USR-PLUS, PMP și Pro România țin de trecut.

  Cele mai bune exemple în acest sens le avem în politica franceză și cea italiană. Scena politică franceză se reduce astăzi la rivalitatea politică dintre Marine Le Pen, președinta Adunării Naționale (fostul Front Național), și Emmanuel Macron, cu a sa Republică în Mișcare, adică între apărătoarea suveranității naționale și bancherul globalist ajuns președinte.

  Partidele tradiționale din Franța, socialiștii și republicanii, plus mișcările rupte din acestea, se bat pe scoruri nesemnificative, în timp ce partidele celor doi lideri rivali sunt în competiție pentru cupa europarlamentarelor.

  Marine Le Pen este avantajată de avântul mișcării suveraniste din Europa, dar și de dezamăgirea francezilor față de președintele lor, concretizată în revolta nemaivăzută a Vestelor Galbene. Această împărțire a scenei între Le Pen și Macron arată sfârșitul partidelor mainstream și tendința europeană de a împărți lucrurile în două tabere clare: eurocentriștii și suveraniștii.

  Aceeași tendință se poate observa și în Italia, unde Lega lui Salvini și Mișcarea Cinci Stele împart nu numai guvernarea, ci și procentele cele mai importante de alegători, în timp ce partidele tradiționale nu își mai revin din neîncrederea publică.

  Acest lucru va influența decisiv configurația viitorului Parlament European care va vedea o scădere a ponderii partidelor mainstream și o creștere substanțială a formațiunilor suveraniste, cu atât mai puternice cu cât Matteo Salvini încearcă o coagulare a lor într-un singur grup politic.

  Тема:
  Alegerile pentru Parlamentul European 2019 (38)

  Tematic

  Comisia Europeană se teme că naționaliștii vor conduce Europa! România, lipsă din ecuație
  Proteste în regiunea Cernăuți împotriva acaparării bisericilor de către naționaliști
  Oana Vasilescu – cea mai frumoasă reacție naționalistă - ”Bătălia mea de-acum începe!”
  Panică la Europa Liberă: Naționalismul, cotă de 50%! Sub 50% români mai cred în UE și NATO
  Tagurile:
  Franţa, Matteo Salvini, Marine Le Pen, Uniunea Europeană, România, PSD, Bruxelles
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei