11:34 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  3254140

  În culisele conducerii comuniste se vorbea că Marele Duce Jean l-ar fi ajutat pe conducătorul român să obțină finanțările din anii 70, pentru marile proiecte care au dezvoltat România.

  BUCUREȘTI, 23 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre marile figuri ale lumii din perioada de deschidere a anilor 60 – 70 ale secolului trecut, Marele Duce Jean al Luxemburgului a decedat azi, la vârsta de 98 de ani.

  A condus Marele Ducat al Luxemburgul, unul dintre cele mai importante centre din punct de vedere al finanțelor mondiale timp de 36 de ani, între 1964 şi 2000, an în care a abdicat în favoarea fiului său Henri, actualul suveran.

  Marele Duce Jean s-a născut la 5 ianuarie 1921, ca fiu al Marii Ducese Charlotte şi al prinţului Felix de Bourbon-Parma.

  A avut o viață activă, participând la luptele din 1944 din Normandia, luând parte la bătălia de la Caen.

  Puțină lume mai știe azi că Marele Duce Jean a avut o relație de prietenie cu Nicolae Ceaușescu. În culisele conducerii comuniste se vorbea că Marele Duce Jean l-ar fi ajutat pe conducătorul român să obțină finanțările din anii 70, pentru marile proiecte care au dezvoltat România.

  În istoricul relațiilor româno-luxemburgheze la loc de frunte sunt cele două vizite de stat – cea efectuată de Nicolae Ceaușescu în 1972 – și cea din 1976, când Marele Duce Jean și Marea Ducesa Josephine-Charlote au făcut la rândul lor o vizită de stat în România.

  Conform presei de la acea vreme, Marele Duce Jean se declara un admirator al politicii externe duse de Nicolae Ceaușescu – fapt firesc, de altfel, fiindcă secretarul general al PCR, apoi președinte al României, era admirat și primit cu cele mai mari onoruri în cele mai importante capitale ale lumii.

  La Beijing, Washington, Moscova, Paris sau Londra, România, prin Nicolae Ceaușescu, era un oaspete de seamă!

  După trecere în eternitate a Marelui Duce Jean, dintre marii prieteni ai lui Nicolae Ceaușescu mai trăiesc azi președintele Franței (1974-1981) Valéry Giscard d'Estaing, Jimmy Carter, președintele SUA (1977-1981), și Regele Juan Carlos al Spaniei.

  Tagurile:
  Doliu, Nicolae Ceaușescu

  Știrile Zilei