12:51 24 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  8763194

  România devine un furnizor de pseudo-antisistem, de susținători ai dominației Bruxelles-ului asupra statelor membre al UE, al pierderii suveranității în favoarea unor puteri sporite ale grupurilor de putere internaționale.

  BUCUREȘTI, 30 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În repetate rânduri, Sputnik a atras atenția că România se situează în afara curentului puternic care animă Europa – național-suveranismul. Curentul, avându-I în prim plan pe italianul Matteo Salvini și pe franțuzoaica Marine Le Pen are ecouri majore în țările Vișegrad, dar și în Austria, Germania, Olanda și alte state puternice.

  România nu are o mișcare reprezentativă în această zonă – cea mai remarcabilă tentativă politică este a avocatului Dan Chitic (Partidul Alianța Națională) și civică, a fostului comandant din SRI, Daniel Dragomir - ”România 3.0”.

  Tentativele de resuscitare a PRM, marele partid naționalist român de după 1990, au eșuat – atât din cauza nepriceperii unor veleitari din partid, dar și a implicărilor corozive ale unor personaje controversate care au încercat structuri paralele și/sau parazitare, în prim plan fiind Sebastian Ghiță cu gruparea sa politică.

  Pe de altă parte, PSD – deși curtat de Salvini – nu s-a decis să facă pasul spre suveranism, în ciuda unei politici apropiate și a simpatiei reciproce între social democrații români și suveraniștii europeni.

  BBC ajunge acum la concluzia că alegerile europarlamentare din 2019 vor fi dominate de  tendința partidelor naționaliste de a câștiga tot mai mult electorat, dar și de evidenta creștere a unui fenomen alarmant și, spunem noi, fără legătură cu național suveranismul – tendințele de extremă.

  De altfel, presa mainstream face o voită confuzie între naționalism, național-suveranism  și mișcările de extremă dreapta.

  Ideea principală este  curentul anti-sistem, iar mainstream-ul de orientare Bruxelles sau Deep State american omit extrema stângii extreme, de factură internaționalistă – anti-suveranistă! De ce – oare pentru că Bruxelles se bazează pe această mișcare? Nu întâmplător, omul Bruxelles-ului, Dacian Cioloș, este în fruntea mișcării dominante de gen, din România.

  Cunoscutul jurnalist Val Vâlcu, șeful agenției ”DC News”, disecă extreme de précis fenomenul:

  ”În România, nu sunt partide împotriva sistemului, ci împotriva PSD”, scrie Val Vâlcu. ”Alianța USR-PLUS, care ar fi putut fi în această linie europeană, este nu doar anti-PSD, ci și puternic internaționalistă, neavând un profil naționalist”.

  Vâlcu arată astfel că bătălia din România se duce contra singurului partid mare, cu tendințe clare suveraniste - și care a preluat câți dintre liderii marcanți naționaliști.

  ”Liderii și susținătorii alianței vor ”o țară ca afară”, nu au încredere în statul național, apelează la instituții transnaționale de arbitraj, protestează la Bruxelles”, scrie Vâlcu.

  Pe de altă parte, atrage atenția jurnalistul,  stânga românească, reprezentată de PSD, deși teoretic și tradițional ar trebui să aibă ”un profil internaționalist, încearcă să capteze electoratul naționalist”.

  ”Însă discursul este moderat, iar măsurile concrete aproape lipsesc” subliniază Vâlcu. Deci, o referire evidentă la o apropiere decisivă de suveraniști.  ”Principalul partid naționalist din România aproape s-a dizolvat odată cu moartea fondatorului, iar cele noi nu au o poziționare ideologică clară”, mai scrie Val Vâlcu

  Desigur, Bruxelles și presa mainstream încearcă să consacre ideea că Moscova s-ar afla în spatele suveranismului și naționalismului European. Ceea ce este o negare a personalității statelor europene, o jignire la adresa marilor state europene!

  Dar, analiza lui Val Vâlcu este importantă pentru că arată clar inversiunea din România - și confirmă ceea ce a scris Sputnik: România devine un furnizor de pseudo-antisistem. În realitate, România devine un furnizor de susținători ai dominației Bruxelles-ului asupra statelor membre al UE, al pierderii suveranității în favoarea unor puteri sporite, decizionale, ale instituțiilor și grupurilor de putere internaționale. Ceea ce ne face să subscriem formulei citate – ceea ce se întâmplă acum e o mișcare care elimină România din curentul reformator european, transformând-o într-un sprijinitor al dominației Bruxelles-ului.

  Tagurile:
  România, Europa, PSD, suveranist


  Știrile Zilei