19:16 17 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  8284290

  Pentru România, deplasarea premierului Viorica Dăncilă în Polonia a fost un succes -  premierul român a obținut aprecieri pozitive chiar de la cei care văd o Europă a drepturilor egale

  BUCUREȘTI, 2 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Așa cum am anticipat, reuniunea la nivel înalt de la Varșovia, a premierilor statelor din Europa Centrală și de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004, s-a concretizat printr-un mesaj puternic adresat Bruxelles-ului: încetați cu dubla măsură!

  În discursul său, premierul român a salutat importanța declarației adoptate la reuniunea de la Varșovia, exprimându-și convingerea că aceasta va fi bine înțeleasă și va contribui semnificativ la configurarea viitorului UE.

  Gazda, premierul polonez Mateusz Morawiecki, i-a declarat Vioricăi Dăncilă și celor prezenți că apreciază rezultatele președinției exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene.

  Alături de Viorica Dăncilă, Mateusz Morawiecki, a făcut o declarație care vizează direct Bruxelles-ul:

  ”Nu avem niciun dubiu că vom lupta împreună cu standardele duble! În Europa, pe partea noastră, avem o calitatea mult mai scăzută deși prețurile sunt deseori mai mari, parametrii acestor produse sunt diferite”.

  Acest subiect va fi abordat și ne vom exprima împotriva acestui fenomen în forurile europene, în Bruxelles și la Strasbourg, a promis premierul Poloniei.

  Totodată, premierul Morawiecki i-a solicitat premierului Dăncilă cooperarea României pentru o politică europeană de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – cu alte cuvinte o susținere a economiilor private naționale, asaltate de concurența multinaționalelor.

  Un demers extrem de important, pe care premierul român și guvernul  îl susțin ca pe o parte importantă a programului de guvernare - și pentru care sunt ținta atacurilor de la Bruxelles, dar și în mass media europeană și americană.

  În acest context, este de apreciat politica de relaționare a premierului Dăncilă; fără a neglija obligațiile față de UE, premierul a insistat pe întărirea legăturilor cu China, Turcia și mai ales cu Israel.

  De altfel, aseară, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la Antena 3, că în curând, ”în viitorul apropiat” va avea loc ședința comună a guvernelor României și Israelului.

  ”Urmează să stabilim în curând data”, a spus Dăncilă. ”În viitorul apropiat, după formarea Guvernului israelian”.

  Mai mult, Dăncilă l-a citat pe premierul israelian Netanyahu - ședința celor două guverne va fi primul eveniment comun după formarea noului guvernul al Israelului.

  ”Am avut o discuție telefonică cu domnul Netanyahu, l-am felicitat pentru rezultatul alegerilor, am vorbit despre ședința comună - este o ședință în care se întâlnesc prietenii”, a spus  Viorica Dăncilă. ”Domnul premier a spus că după formarea guvernului va fi primul eveniment pe care îl vom avea împreună, acest G2G”, a precizat Dăncilă.

  În concluzie, pentru România, deplasarea premierului Viorica Dăncilă în Polonia a fost un succes; în ciuda criticilor, premierul român a avut aceeași conduită ireproșabilă, obținând aprecieri pozitive chiar de la cei care văd o Europă a drepturilor egale. Desigur, asta nu convine unora, care recurg la arma insultei și denigrării.

  Succesul premierului în Polonia este o lecție pentru aceștia și pentru alții – despre cum se poate face diplomație suverană, în condițiile în care mulți vor România să cedeze luare deciziilor Bruxelles-ului sau Washington-ului.

  Ca un post scriptum: chiar și fotografia ”de familie” spune multe: România între pilonii Vișegradului - Ungaria și Polonia. Aviz pentru Bruxelles!

  Participarea premierului Viorica Dăncilă la Reuniunea șefilor de guvern ai statelor din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004
  © Photo : gov.ro
  Participarea premierului Viorica Dăncilă la Reuniunea șefilor de guvern ai statelor din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004


  Știrile Zilei