17:39 26 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.34
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.38
 • UAH0.63
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  4986280

  Este o variantă aplicabilă, valorizată printr-o apropiere de suveraniști - ceea ce face acum Viktor Orban! La ora actuală doctrinele nu mai sunt limitative, ci chiar Europa dă tonul oportunismului generalizat și nelimitat.

  BUCUREȘTI, 9 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj foarte interesant: ”Am avut invitaţie să discutăm despre Declaraţia de la Varşovia, unde m-am întâlnit cu omologii mei din statele din Europa Centrală şi de Est”.

  Este un fragment din declarația pe care Viorica Dăncilă a făcut-o în legătură cu oportunitățile ratate din cauza faptului că nu a fost invitată la Summit, unde avea solicitări pentru mai multe ”întâlniri bilaterale cu omologi din UE”.

  Precizarea Vioricăi Dăncilă despre Declarația de la Varșovia atrage atenția, pentru că acolo s-au formulat critici dure la adresa Bruxelles-ului! Critici care NU au fost luate în discuție azi, la Summit-ul de la Sibiu.

  Apare deci întrebarea - se pregătește premierul să se apropie mai mult de grupul statelor de la Vișegrad? Înseamnă asta o confirmare a trecerii PSD în grupul suveraniștilor lui Salvini și, probabil, Viktor Orban?

  Trebuie să luăm în calcul și afrontul adus de socialiștii europeni PSD-ului; liderii PES s-au întâlnit într-o reuniune la Sibiu – dar unde PSD nu a fost invitat, deoarece ”relațiile sunt înghețate”! Deci, în România, social democrații români au fost excluși de la întâlnirea socialiștilor europeni! Jignire – sau ce?!...

  În timpul acesta, PSD este curtat de suveraniștii europeni, iar principalul promotor al curentului, Matteo Salvini, are relații excelente cu mai mulți membri ai guvernului român și dezvoltă relații cu alți lideri ai PSD.

  ”Daca FIDESz-ul lui Orban, suspendat din PPE, va intra în noul Parlament European în grupul preconizat a fi creat de Salvini, este de așteptat ca popularii să pună presiune și mai mare pe social-democrați să elimine PSD-ul din Grup, ca să diminueze pierderea FIDESz”, a comentat acum câteva zile Ioan Mircea Pașcu.

  Desigur, apropierea Viktor Orban – Matteo Salvini este un fapt cert, iar crearea acestui grup ar însemna o creștere a ponderii grupului de la Vișegrad.

  Pe de altă parte, invitația către PSD a fost făcută – iar Salvini ar fi un aliat al partidului de guvernământ – nu un acuzator permanent așa cum ”socialistul european” Frans Timmermans!

  Deci, apropierea Dăncilă – Orban este o variantă posibilă, dublată de o apropiere de suveraniști. Adică, exact ceea ce face acum Viktor Orban! În plus, la ora actuală doctrinele nu mai sunt ce erau odată, ci chiar Europa dă tonul oportunismului generalizat și nelimitat.

  Și un ultim detaliu: Bruxelles-ul îi face probleme și principalului aliat al Guvernului Dăncilă, premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ori, și acesta își îndreaptă atenția din ce în ce mai mult către o Europă care vede altfel relațiile internaționale, nu doar ipocrit și părtinitor, căutând să impună politica dictată din centre de putere sau de la organizații tip Soros.

  Oare să fie un avantaj pentru unitatea Europei faptul că Bruxelles-ul îl susține pe Soros, în timp ce Budapesta, Bucureștiul și alte capitale nu îl agreează – sentiment împărtășit și de Tel Aviv?...

  Tagurile:
  Viktor Orban, Viorica Dăncilă

  Știrile Zilei