12:29 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70

  Scandal după plecarea Papei Francisc: ”E o mare jignire pentru mine!”

  © REUTERS / Inquam Photos / George Calin
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Vizita Papei Francisc în România (20)
  266970

  ”Păcat că biserica catolică și greco-catolică nu s-au gândit să fim acolo - era mai important, pentru noi, să fim la Blaj, decât la Cotroceni”.

  BUCUREȘTI, 3 iun - Sputnik, Evan Răutu. Vizita Papei Francisc în România  fost un prilej de bucurie – iar presa și multe personalități s-au întrecut în cuvinte de laudă. Dar… după plecarea sa au început să apară unele probleme!

  Octav Bjoza, președintele Asociației Fostilor Deținuți Politici, i-a atacat pe organizatorii vizitei și reuniunii de la Blaj, acolo unde Papa a beatificat 7 foști episcopi greco catolici care au murit în temnițele comuniste.

  Președintele AFDPR a crticat faptul că nici el, și niciun alt reprezentant al Asociației nu a fost invitat la evenimentul de la Blaj.

  ”E o mare jignire pentru mine faptul că eu trebuia să fiu la Blaj, eu, ca reprezentant al foștilor deținuți, pentru că aceia au murit lângă noi, în temnițele comuniste”, a spus Bjoza. ”Păcat că biserica catolică și greco-catolică nu s-au gândit să fim acolo - era mai important, pentru noi, să fim la Blaj, decât la Cotroceni”.

  Pentru Octavian Bjoza problema este personală, fiind legată de suferințele împărtășite cu unii dintre cei beatificați, transmite ”Știri pe surse”

  ”Ei au murit lângă noi, bătuți, înfometați, nu au renunțat la credința lor”, a declarat Octavian Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, subliniind că ”Pe unii dintre ei i-am cunoscut personal”.

  Într-adevăr, ciudată omisiune – dar nu e chiar de mirare, având în vedere atitudinea politizată a unor reprezentanți ai Bisericii Catolice în România.

  ”Dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi și martiri ai Bisericii din România și păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit. Amin”, a rostit Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj.

  Тема:
  Vizita Papei Francisc în România (20)

  Tematic

  Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, mesaje pentru Papa Francisc
  Papa Francisc vrea să îi împace pe români cu maghiarii
  Darul pe care aș dori să-l primim de la Papa Francisc: o mână de colb
  Din cauza vremii, Papa Francisc a plecat cu maşina spre Şumuleu-Ciuc - VIDEO
  Papa Francisc, în România: Sfânta Liturghie de la Șumuleu Ciuc - Video
  150 de mii de oameni au venit să-l vadă pe Papa Francisc la Iași
  Peste 50 de mii de oameni îl așteaptă azi pe Papa Francisc la Blaj
  Dezvăluire neașteptată despre România, făcută de Papa Francisc
  Tagurile:
  scandal, Jignire, Papa Francisc


  Știrile Zilei