02:17 17 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.48
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.34
 • UAH0.69
  Viorica Dăncilă

  Viorica Dăncilă, decizie de ultimă oră care va conta pentru mulți români!

  © Photo: Guvernul României
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  68830

  Este de urmărit cum va conduce Viorica Dăncilă politica guvernului în acest domeniu de mare interes pentru puternice grupuri internaționale.

  BUCUREȘTI, 11 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, consilierul pe probleme energetice al primului-ministru, Florin Ciocănelea, a anunțat că Viorica Dăncilă a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care se va ocupa de elaborarea și definitiva legislaţia pentru consumatorul vulnerabil.

  ”Pentru mulţi jucători din piaţă, va fi binevenit, inclusiv pentru economie”, a spus Ciocănelea, despre demersul aprobat de premier, precizând că activitatea se va derula într-un interval de 2 – 3 luni.

  Definirea consumatorului vulnerabil de electricitate şi de gaze naturale este o primă problemă care trebuie rezolvată, mai ales în contextul în care reprezentanţii Comisiei Europene nu au agreat plafonarea preţului gazelor pentru toată populaţia, ci numai pentru ”consumatorii vulnerabili”.

  Reamintim că una dintre preocupările PSD, sub comanda lui Liciu Dragnea, a fost plafonarea preţului gazelor de producţie internă destinat consumatorilor casnici, fapt normat de Guvern în decembrie 2018, dar atacat puternic de Comisia Europeană.

  În martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României.

  ”Este foarte clar că există bază legală şi pentru măsuri temporare la nivelul ţărilor membre care să protejeze unii consumatori, la noi este pentru toţi consumatorii casnici, ceea ce s-ar putea să nu fie chiar în regulă”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

  În acest sens, vicele ANRE a precizat că suntem discuţii pentru crearea ”mecanismelor de piaţă serioase, mature, care să susţină o liberalizare mai bine fundamentată şi, după renunţarea la aceste măsuri temporare, să avem o piaţă cu adevărat liberalizată cu preţuri corecte, scopul fiind de a avea preţuri corecte pentru toţi consumatorii”.

  ”În acest moment, consumatorii vulnerabili sunt protejaţi şi nu prea, pentru că mulţi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protecţie, iar cei vulnerabili cu adevărat nu sunt protejaţi suficient”, a comentat vicepreședintele ANRE.

  Pe piaţa de electricitate, ”cei cu venituri reduse pot apela la tarifele sociale, însă acestea sunt condiţionate de un consum foarte mic de energie, iar surplusul este facturat la un preţ dublu faţă de cel standard”, precizează AGERPRES

  Deci, o comisie care va lua decizii care vor conta pentru mulți români – este de urmărit cum va conduce Viorica Dăncilă politica guvernului în acest domeniu de mare interes pentru puternice grupuri internaționale.

  Așa cum menționam, preocupările lui Liviu Dragnea s-au îndreptat către o poziție mai dură a României în privința exploatării gazelor din Marea Neagră – și a comercializării a 50% pe piața românească. Intenția era deservirea consumatorilor români cu gaze de producție națională.

  Pe de altă parte, plafonarea prețului gazelor a fost imediat criticată de reprezentanți ai UE, fapt care i-a adus lui Dragnea atacuri din partea partidelor europene și a unor lideri internaționali.

  Tot Dragnea a fost cel care a susținut drepturile României în noua legislație de exploatare a gazelor din depozite offshore – nu chiar la nivelul cerut de unele personalități independente, dar oricum, suficient ca să-i atragă critici dure din partea marilor companii. Și, probabil, i=a adus nu numai critici…

  Tematic

  CEx PSD: Viorica Dăncilă a câștigat!
  Lovitură de teatru anunțată oficial de Viorica Dăncilă
  Taberele din PSD: Femeile social-democrate, sprijin total pentru Dăncilă
  Viorica Dăncilă nu a stat nicio clipă, trece la fapte – schimbare majoră!
  Tagurile:
  Viorica Dăncilă
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei