01:12 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  S-400 Triumph

  O sarcină complicată: Opinia expertului despre contrele dintre Erdogan și Trump

  © Sputnik / Sergey Pivovarov
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  19150

  Președintele Turciei a dat asigurări că țara lui nu va renunța la sistemele S-400. Erdogan a făcut această declarație la întoarcerea din SUA. Observatorul militar Yuriy Kotenok a comentat în emisiunea radio Sputnik rezultatele vizitei.

  BUCUREȘTI, 15 nov – Sputnik. Turcia consideră că decizia de a cumpăra sistemele de rachete S-400 reprezintă dreptul ei suveran, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc a făcut această declarație după negocierile cu omologul său american, Donald Trump.

  “Nu considerăm corectă solicitarea de a renunța definitiv la sistemele S-400. Nu putem renunța la S-400 și să trecem la Patriot. Am spus că putem achiziționa sistemele Patriot, însă, cumpărându-le nu vom renunța la S-400. E dreptul nostru suveran”, a spus Erdogan jurnaliștilor turci la bordul avionului, la revenirea de la Washington.

  El a mai adăugat că per ansamblu vizita lui în SUA a decurs pozitiv, iar pentru depășirea divergențelor existente este nevoie de un dialog.

  “Vrem să ajungem la un rezultat pozitiv în ceea ce privește (livrarea avioanelor) F-35. De această dată am văzut că Trump are o abordare mult mai pozitivă și constructivă a acestei probleme”, a adăugat liderul turc.

  Redactorul șef al portalului Segodnia.ru, observatorul militar Yuryi Kotenok, a comentat această declarație.

  “Erdogan își arată odată în plus poziția sa intransigentă, e o acțiune serioasă în condițiile în care un singur stat încearcă să-și impună voința tuturor celorlalți. Iată de ce poziția lui Erdogan, care refuză solicitările SUA în problema sistemelor de rachetă, e în avantajul liderului turc”, a spus Yuryi Kotenok.

  Potrivit lui, conducerea turcă are o sarcină complicată.

  “Turcia pretinde nu doar la rolul unei puteri regionale, ci încearcă să ajungă la un nivel strategic. Aici Erdogan are o misiune complicată – să dezvolte relațiile cu Moscova și să rămână în același timp în NATO. Observăm că acest lucru provoacă o nemulțumire din partea Statelor Unite. În legătură cu aceasta sunt remarcabile rezultatele acestei vizite a lui Erdogan la Washington, unde au existat niște tentative de a-l presa. Declarația lui Erdogan (în legătură cu S-400, n.r.), vorbește despre faptul că nu s-a reușit frângerea lui. Totuși, să nu uităm că americanii dispun de un set de măsuri la care ar putea apela împotriva conducerii turce. Turcia trebuie să fie gata în orice moment să fie atrasă în niște provocări politice sau militar-politice din regiune”, presupune Yuryi Kotenok.

  Livrările noilor sisteme de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lunii iulie. Potrivit lui Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut Ankarei să renunțe la tranzacție, procurând în schimb sistemele americane Patriot. Turcia a fost amenințată cu încetarea contractului de achiziție a avioanelor F-35 și cu sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). Ankara a refuzat să facă un pas înapoi.

  Tematic

  Putin, la întrevederea cu Erdogan: Situația din Siria este una acută
  Acordul Putin-Erdogan: forțele rusești și siriene vor fi desfășurate în nord-estul Siriei
  Moscova a publicat harta acțiunilor în Siria, convenite între Putin și Erdogan
  Conflictul din nord-estul Siriei: Rusia i-a propus lui Erdogan o soluție
  Erdogan numește uciderea lui Baghdadi ”punct de cotitură” în lupta comună antiteroristă
  SUA, încercare disperată de a-l îndupleca pe Erdogan! ”Sultanul” NU cedează șantajului!
  Erdogan ar putea efectua o vizită în Rusia la lansarea Turkish Stream
  Erdogan: SUA nu au dreptul să ne ceară să renunțăm la S-400
  Erdogan: Nu vom cere permisiunea SUA dacă vom decide să cumpărăm avioanele rusești
  Tagurile:
  SUA, Turcia, S-400, Recep Tayyip Erdogan


  Știrile Zilei